Viktige motiver blant forbrukere når det kommer til aksept og kjøp av matprodukter er sensorisk attraktivitet, helsefordeler, pris og bekvemmelighet. Når det kommer til sjømat, er det etterspørsel i markedet for fisk av høy kvalitet. Produksjon av fersk filet fra brosme kan møte forbrukernes krav, men her trengs både kartlegging av marked og analyse av kost-nytte i hele verdikjeden. I dette prosjektet vil vi kartlegge markedet for filet av brosme, herunder blant annet potensielle kunder, ønsket produkt og aksept i markedet.
I prosjektet vil vi også gjennomføre produksjonsforsøk der maskinell filetering av brosme vil undersøkes. Eksisterende fileteringsmaskiner er ikke tilpasset arten, og det trengs kartlegging for å undersøke om disse skal tas i bruk til filetering og skinning av brosme. Teknologien kan påvirke både utbytte og kvalitet av råstoff, så effektiv og kvalitetsfremmede håndtering er avgjørende for å unngå tap av kvalitet og verdi. Videre vil det gjennomføres kartlegging av holdbarhet som et kunnskapsgrunnlag for mulig innpass i markedet.
Prosjektet "Fersk linefanget brosme som råstoff til filetproduksjon" startet opp i november 2021 og vil pågå til mars 2023. Prosjektet er tildelt 1,7 millioner fra FHF (prosjektnummer 901728).