Prosjektet ICARUS har som mål å gjøre avfallet om til verdifulle sekundære råmaterialer.
ICARUS samler 18 europeiske partnere for å utvikle innovative metoder for å raffinere sekundære råmaterialer fra silisiumproduksjon av solcellepaneler. Dagens produksjon genererer betydelig avfall, blant annet silisiumspon, grafitt og silisiumdioksyd. ICARUS har som mål å omdanne dette avfallet til verdifulle ressurser, noe som potensielt kan frigjøre 3,5 millioner tonn silisium, 700 000 tonn silisiumdioksyd og 480 000 tonn grafitt innen 2027.
ICARUS fokuserer på fire viktige industrielle pilotteknologier for å gjenvinne og foredle disse materialene. Renset silisium kan gjeninnføres i solcelleproduksjonen på to måter: ved å komprimere tørket silisiumpulver til «kaldt granulat» eller ved å smelte det til «varmt granulat». Det utvikles også en rimelig kjemisk prosess for å omdanne silisiumrester til grønt hydrogen, silikat og silisiumdioksyd ved å la det reagere med natriumhydroksid under kontrollerte forhold.
I tillegg til silisiumspon tar ICARUS for seg avfall fra silisiumdigler og grafittdeler som brukes i produksjonen av silisiumblokker. Disse materialene med høy renhet blir i dag deponert eller resirkulert. Prosjektet foreslår å resirkulere dem gjennom karbotermisk reduksjon av kvarts for å produsere silisium av metallurgisk kvalitet, som senere raffineres til solkvalitet. Denne prosessen erstatter primære råmaterialer som Carbon Black og høyrent kvarts med grafitt og silikaavfall, noe som gjør silisiumproduksjonen mer bærekraftig.
Video