Tap av produserte grønnsaker under lagring og distribusjon utgjør opp mot 30 % i Norge og er et av de største tap av produsert mat og tapte inntektskilder i både landbruk og matvarekjeden. Målet for OptiRot var å redusere totalt svinn av rotgrønnsaker med 10%, samt å utvide lagringssesongen med 2 måneder. Målet nås gjennom å styrke og optimalisere kunnskapen mellom biologi og lagringsteknikk under innlagring, lagring og omsetting.
30 forskjellige rotgrønnsaklager blitt undersøkt med hensyn til egenskaper for lagring av gulrot, knollselleri og kålrot. En generell utfordring i næringen er at de aller fleste lager har kuldesystemer med kuldemedier som vil bli faset ut i årene som kommer. Dette fører til at produsenter må planlegge for utskifting av kuldesystemer for å sikre kontinuerlig kuldekjede gjennom lagringsperioden. Dette krever store investeringer, og det er viktig at dette blir utført riktig og med miljøvennlige kuldeløsninger.
Lav og stabil temperatur i lageret fører til mulighet for lengre lagringstid for produktene. Målinger av temperatur, fuktighet og luftstrømmer viser nødvendigheten av riktig stabling av produkt-kasser og muligheter for regulering av lufthastigheter og kuldekapasiteter. Dimensjonsgrunnlag for fremtidige kuldetekniske systemer er beskrevet, og ett fremtidsrettet standardsystem tilpasset norske produksjons-mengder, med økt luftstabilitet, økt energieffektivisering og gjenbruk av overskuddsvarme er vist.