Til hovedinnhold
Norsk English

COMPASS - Utforming av fremtidens geotermiske brønner for supervarme miljøer

Hovedmålet med COMPASS-prosjektet er å utvikle og teste nye bore- og fullføringsteknologier for å øke antallet økonomisk levedyktige høytemperatur geotermiske brønner. Dette vil redusere miljøpåvirkningen og kostnadene ved produksjon av geotermisk energi.

Kontaktperson

COMPASS-prosjektet ble startet for å takle utfordringene med å utnytte supervarm geotermisk energi, som har et enormt uutnyttet potensial for ren energi. Tradisjonelle geotermiske brønner, spesielt de i dype, supervarme soner hvor temperaturene overstiger 450°C, medfører høye borekostnader. Selv om disse brønnene kan produsere mye høyere energimengder enn vanlige geotermiske brønner, er eksisterende teknologier for brønnkonstruksjon, spesielt for casing og sementering, ikke designet for disse ekstreme forholdene. Dette teknologiske gapet har hindret en utbredt utvikling av supervarme geotermisk energi.

Illustration of COMPASS overall concept

COMPASS-prosjektet er koordinert av ON Power (Island) og støttes av et sterkt konsortium med internasjonale partnere. Teamet inkluderer ledende eksperter på geotermisk energi, bortechnologi, materialvitenskap og samfunnsvitenskap. Viktige partnere er Reykjavik Energy (OR), Iceland Geosurvey (ISOR) og Geothermal Research Cluster (GEORG) fra Island, samt TWI Ltd (UK), Hornet Laser Cladding B.V. (Nederland), CURISTEC (Frankrike), Technovative Solutions (TVS) (UK), COSVIG (Italia) og SINTEF AS (Norge).

SINTEF leder utviklingen av høytemperatur sementretardere for å sikre pålitelig sementering, samt utviklingen av et integrert verktøy for brønn-design og beslutningsstøtte for å evaluere nye geotermiske brønnkonsepter. Dette verktøyet, som er bygget på Casinteg-programvaren fra IPN HotCaSe-prosjektet, vil vurdere mekanisk integritet, kostnader og miljøpåvirkning. I tillegg vil prosjektet utvikle og teste innovative løsninger som fleksible skumsementer, korrosjonsbestandig cladding for brønncasinger, og systemer for å lindre annulus-trykk, alt med mål om å forbedre levetiden og påliteligheten til geotermiske brønner.

Med et totalbudsjett på 5 millioner euro, er COMPASS-prosjektet et samarbeid for å utvikle kostnadseffektive og innovative bore- og fullføringsteknologier som vil utnytte potensialet til supervarm geotermisk energi. Ved å forbedre brønnintegritet, redusere borekostnader og minimere miljøpåvirkningen, har prosjektet som mål å gjøre geotermisk energi til en mer pålitelig og bærekraftig løsning, og bidra til den globale overgangen til renere energi.

Nøkkelinfo

Finansiering

Dette prosjektet har mottatt finansiering fra EU-programmet Horizon Europe for forskning og innovasjon under avtale nr. 101084623.

Partnere

Prosjektvarighet

2022 - 2025