Kvantecomputing er en fremvoksende teknologi med betydelig potensiale til å drastisk endre måten vi løser problemer i samfunnet og næringslivet, men det krever samarbeid mellom forskjellige teknologier.
For å sikre at kvanteteknologier gir en fordel over klassiske metoder, må man overvinne vitenskapelige utfordringer, inkludert utvikling av hybrid algoritmer, begrense feil i hardwaren og utvikle metodologier for sammenligning av algoritmer.
Kvantedatamaskiner representerer et radikalt skifte i datateknologi, og mange har spådd at utnyttelse av den enestående iboende beregningskraften vil ha en sterk disruptiv effekt på næringsliv og samfunnet generelt. Dette vil imidlertid kreve konvergens av flere muliggjørende teknologier: hardwaredesign og bruk av kvantefysikk for å utføre beregninger, digitale teknologier for å frembringe, lagre og prosessere data, og avanserte operasjonsanalytiske metoder for bruk i beslutningsstøtte. Formålet med NeQst er å utforske hvordan nært forestående kvantedatamaskiner kan brukes til å løse utfordrende optimeringsproblemer fra næringsliv og offentlig forvaltning, eksemplifisert gjennom en rekke spesifikke problemer foreslått fra prosjektets industripartnere.
Disse omfatter:
- vannkraftplanlegging
- ruteplanlegging for autonome skip
- deteksjon av finansiell svindel
- porteføljeforvaltning
- optimering av forsyningskjeder og logistikk.
Prosjektet vil arbeide med en rekke fundamentale utfordringer for å gjøre kvantebaserte algoritmer mer effektive enn klassiske algoritmer. Det er lite trolig at kvantedatamaskiner er nyttige på egenhånd og man må derfor utvikle hybride kvante-klassiske algoritmer tilpasset spesifikke problemer og utforske hvordan disse kan programmeres effektivt på kommende maskinarkitekturer.
Utnyttelse av kvantedatamaskiner er begrenset av iboende støy, som må karakteriseres for å kunne motvirkes av programvaren. Sist, men ikke minst, må man utvikle rigorøs metodikk for å sammenligne effektiviteten av klassiske algoritmer og kvante-baserte algoritmer.