Til hovedinnhold
Norsk English

Bølgegenerator for båt basert på energi fra en båts bevegelse i bølger

Estimering av energiuttakspotensialet til et rulledempende konverteringssystem for bølgeenerg for små fiskefartøy.

Kontaktperson

Illustrasjon båt og bølgeenergi

Avkarbonisering av fiskeindustrien gjennom bølgeenergi: utnytte kraft og dempe rullebevegelser

Bølgeenergiomformere absorberer energien til bølgene for å produsere elektrisitet. For fiskefartøy som tilbringer mye tid på havet, utgjør dette en rikelig og pålitelig energikilde. Implementering av disse systemene reduserer avhengigheten av dieselmotorer og reduserer drivstofforbruket, noe som direkte reduserer karbonutslipp. Den genererte elektrisiteten kan drive utstyr ombord, kjølesystemer og til og med fremdrift i hybridoppsett.

Utover energigenerering, foreslår dette prosjektet et bølgeenergisystem som samhandler med et fartøys rullebevegelser - side-til-side gyngende bevegelse forårsaket av bølger. Systemene kan absorbere energien fra rullebevegelsesmoduser, konvertere den til elektrisk kraft og samtidig stabilisere fartøyet. Dempende rullebevegelser øker mannskapets sikkerhet og komfort, reduserer risikoen for skade på utstyret og forbedrer den generelle operasjonelle effektiviteten.

Konseptet

Prosjektet er foreslått og finansiert av SENJAFANGST AS, med støtte fra RF Arktis regionfond (Troms og Finnmark). Konseptet består i å montere leddede utvendige klaffer ved lensen, som er koblet til et kraftuttak (PTO) for å konvertere kraften – hastigheten til klaffene – til nyttig energi.

Metodikken

Hydrodynamiske simuleringer ble utført for å beregne responsen til et lite referansefartøy og fylle ut en kraftmatrise rettet mot et referanseutplasseringssted i Norge. Geometrien til de forenklede klaffene ble parametrisk variert, noe som resulterte i at 62 424 responsspektre ble beregnet for hver av de relevante frihetsgradene.

Design løsninger

De mest attraktive konfigurasjonene på dette stadiet kan da velges fra de beregnede metrikkene, inkludert gjennomsnittlig årlig energiproduksjon og de estimerte kreftene som systemet er utsatt for.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2023 - 2024

Utforsk fagområdene