Til hovedinnhold
Norsk English

KLAR – konsept for levendelagring av flere arter

Det finnes mange arter i havet, og det er muligheter for at langt flere av de kan finne veien til middagstallerkenen.

Kontaktperson

For at dette skal skje må man fangste etter flere arter, og man må ta godt vare på dyrene fram til de skal tilberedes.

I prosjektet KLAR, konsept for levendelagring av flere arter, er den overordnede ideen er å utvikle et nytt fleksibelt flerartskonsept egnet for langtids lagring av levende sjømat. Konseptet vil være egnet for å bygge bufferlager slik at man kan ta høyde for dager med mye eller lite fangst, samt ta høyde for sesongvariasjon. Vi ser på muligheten for at konseptet skal være fleksibelt for tilpasning både i større permanente fasiliteter og mindre mobile containerbaserte lagringsenheter, som kan plasseres i nærheten av fangstområdene. Fra disse lagringsfasilitetene skal dyrene transporteres til f.eks. et restaurantkjøkken eller ferskvaredisken, slik at forbrukerne kan få nye smaksopplevelser.

Sjøkreps 2.jpg

Konseptet skal opprettholde god:

  • Dyrevelferd
  • Mattrygghet
  • Produktkvalitet

Vi bruker artene sjøkreps, rød sjøpølse og o-skjell som eksempelarter i prosjektet.

Samarbeidspartnere: Sjø Fisk og Skalldyr, Under Restaurant, Knipseren, Scalmarin, Domstein, Nor-Dan Composites, Nordisk Aviation Products, Akvaplan -niva Møreforskning, Hausvik Havlab

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2022 - 2025

Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd.

Samarbeidspartnere: Sjø Fisk og Skalldyr, Under Restaurant, Knipseren, Scalmarin, Domstein, Nor-Dan Composites, Nordisk Aviation Products, Akvaplan -niva Møreforskning, Hausvik Havlab.

Utforsk fagområdene