For at dette skal skje må man fangste etter flere arter, og man må ta godt vare på dyrene fram til de skal tilberedes.
I prosjektet KLAR, konsept for levendelagring av flere arter, er den overordnede ideen er å utvikle et nytt fleksibelt flerartskonsept egnet for langtids lagring av levende sjømat. Konseptet vil være egnet for å bygge bufferlager slik at man kan ta høyde for dager med mye eller lite fangst, samt ta høyde for sesongvariasjon. Vi ser på muligheten for at konseptet skal være fleksibelt for tilpasning både i større permanente fasiliteter og mindre mobile containerbaserte lagringsenheter, som kan plasseres i nærheten av fangstområdene. Fra disse lagringsfasilitetene skal dyrene transporteres til f.eks. et restaurantkjøkken eller ferskvaredisken, slik at forbrukerne kan få nye smaksopplevelser.
Konseptet skal opprettholde god:
- Dyrevelferd
- Mattrygghet
- Produktkvalitet
Vi bruker artene sjøkreps, rød sjøpølse og o-skjell som eksempelarter i prosjektet.
Samarbeidspartnere: Sjø Fisk og Skalldyr, Under Restaurant, Knipseren, Scalmarin, Domstein, Nor-Dan Composites, Nordisk Aviation Products, Akvaplan -niva Møreforskning, Hausvik Havlab