Til hovedinnhold
Norsk English

PlastiSpread – Plast som en potensiell vektor for spredning av antimikrobiell resistens og patogener fra utslipp av avløpsvann i det marine miljøet

Er plastforsøpling i havet en mulig spredningsrute for sykdomsfremkallende bakterier og gener fra avløpsvann i det marine miljøet?

Kontaktpersoner

Modellen viser problemstillingen bak prosjektet PlastiSpreak.
Modellen viser problemstillingen bak prosjektet PlastiSpreak. Figur: SINTEF

Bakterier som kommer ut i havet via avløpsvann og kloakk trives i biofilm på plastsøppel. Dette gjelder også potensielle sykdomsfremkallende bakterier. Det er derimot begrenset kunnskap om forekomst av sykdomsfremkallende bakterier og antibiotikaresistente bakterier i avløpsvann fra norske renseanlegg og hvordan utslippene påvirker de kystnære marine miljøene.

I prosjektet PlastiSpread vil vi derfor undersøke om plastforsøpling i havet kan være en mulig spredningsrute for sykdomsfremkallende bakterier og gener fra avløpsvann i det marine miljøet. Kunnskapen er viktig for å evaluere plastforsøplingens rolle i utvikling og spredning av sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i marine miljøer og inn i verdikjeden for sjømat.

Kartlegger avløpsvannets innhold i flere land

I PlastiSpread-prosjektet vil både laboratorie- og feltskala modellsystemer for plast benyttes for å studere biofilm som etablerer seg på plastoverflatene. Eksperimentene vil gi informasjon om hvordan avløpsvannets sammensetning og typen plast påvirker bakterielle samfunn i biofilmene, samt tilstedeværelsen av mulig patogene- og antibiotikaresistente- bakterier, samt gener for antibiotika resistens. Laboratorieforsøk vil bli gjennomført både i Norge og i Hellas.

Hellas har et mye høyere antibiotikaforbruk enn Norge, og komplementære studier vil gi informasjon om hvordan, og i hvor stor grad, forbruk av antibiotika påvirker tilstedeværelse av antibiotikaresistens (bakterier og gener) i lokalt avløpsvann.

Den norske delen av studien foregår i Trondheim, i tett samarbeid med Trondheim kommune ved avløpsrenseanleggene på Høvringen og Ladehammeren. Feltmodellsystemet vil bli etablert på utvalgte eksponerte og ikke-eksponerte lokaliteter i Trondheimsfjorden, og blåskjell vil bli brukt som indikatorer for effekter på marine organismer. Et nyskapende aspekt ved PlastiSpread er at horisontal overføring av gener som koder for antibiotikaresistens fra avløpsvann til mottakelige bakterier i biofilm skal studeres eksperimentelt. 

Trenger mer kunnskap

Plastispread-prosjektet vil øke kunnskapen om plastavfall i marint miljø og om hvordan dette avfallet kan fungere som transportvei for patogene og resistente bakterier og gener.

Prosjektet er et samarbeid mellom SINTEF (Industri og Ocean), NTNU og Universitetet i Thessaly, Hellas. Prosjektet ledes av NTNU har en ramme på 12 millioner kroner.  PlastiSpread er finansiert av Norges forskningsråd.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

15.07.2023 - 14.07.2027