Til hovedinnhold
Norsk English

Refiba: Resirkulerbar kartongemballasje til frossen sjømat og konvensjonelle produkter

Refiba skal bidra til at sjømatnæringen har resirkulerbar emballasje som tilfredsstiller strenge krav i internasjonale markeder.

Kontaktperson

Klippfisk stablet oppå hverandre

Målet til Refiba

FHF-prosjektet Refiba skal utvikle emballasje med konkurransedyktige materialer for frossen sjømat og klippfisk/saltfisk som kan resirkuleres.

Samtidig skal de positive egenskapene til eksisterende emballasje opprettholdes.

En global vare  

Frossen sjømat, klippfisk og saltfisk pakkes som oftest i trefiberbasert emballasje som pappkasser og kartongesker. I 2022 ble det eksportert cirka 820.000 tonn fryst sjømat fra Norge (pelagisk, torskefisk, reker mm) og cirka 120.000 tonn konvensjonelle produkter (klippfisk, saltfisk og tørrfisk).

Sammen med sjømaten sendes også betydelige mengder emballasjemateriale ut til markedene. På grunn av relativt kort levetid beslaglegger emballasje betydelige mengder materiale og belaster resirkuleringssystemene. 

Norsk sjømat er en global handelsvare. I perioden 2012-2022 ble klippfisk eksportert til 92 land, og tilsvarende gjelder for fryst makrell, sild, hvitfisk og reke. Det er store variasjoner i avfallshåndtering og muligheter for resirkulering i de ulike mottakslandene.

Portugal, Den dominikanske republikk og Kongo er store marked for klippfisk. Portugal omfattes av EU sin nye forordning for emballasje og emballasjeavfall (PPWR) som stiller strenge krav til resirkulering. Mens i Den dominikanske republikk og Kongo er det større sjanse for at brukt emballasje havner på fylling eller dumpes, hvis den ikke ombrukes. 

Det meste av emballasjen som brukes på fryste og konvensjonelle sjømatprodukter i dag har barriere i PE på en eller begge sider. Dette må fjernes for at papirfiber skal kunne brukes på nytt. I land hvor pappkassene/kartongeskene havner på fylling eller dumpes, kan det bidra til plastforsøpling.

I prosjektet vil vi undersøke om det er bedre med emballasje uten barriere til noen av disse markedene. Og viktigst; om nye typer barriere eller materiale uten barriere ivaretar kvalitet og holdbarhet på sjømaten. 

Partnere i prosjektet

SINTEF-institutter: Manufacturing, Nordvest, Ocean og Industri.

UniversiteterUniversitet i Dresden og NTNU Institutt for design.

Næringsklynger: Woodworks! Cluster

Industripartnere:

Finansiert av FHF

Forskningsprosjektet er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.  

Mer informasjon

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2023 - 2025

Ekspertiser

Designforskning

Med designforskning så mener vi at vi bruker vår designkompetanse, samt metoder og metodologi fra designfaget som virkemiddel/tilnærming og verktøy i forskning. Designforskning er en viktig tilnærming og bidragsyter for å løse store...

Sirkulærøkonomi og bærekraftig produksjon

Som et ledd i SINTEFs strategiske satsing på sirkulærøkonomi, så bidrar vi med metodikk når det gjelder anvendelse i vareproduserende industri. Gjennom praksisnær forskning utvikler vi bærekraftige og konkurransedyktige løsninger for produktutvikling...

Sustainable marine production

To exploit ocean resources optimally and profitably, we must develop a future-oriented and sustainable industry at the same time as workers' health, safety and safety is ensured.

Les også