Bakgrunn
Teknologiske fremskritt, geopolitiske endringer og klimaendringer introduserer nye typer trusler og utfordringer for kritisk infrastruktur i Europa. Potensielle hendelser, enten de er tilsiktede, som terrorangrep, eller utilsiktede, som naturkatastrofer, kan sette driften av slike anlegg i fare og medføre alvorlig konsekvenser for lokalsamfunn og deres daglige aktiviteter og velferd.
Mål
Horizon Europe-prosjektet TESTUDO har som målsetning å møte dette nye trusselbildet ved å utvikle tekniske løsninger som er designet for å bedre beskyttelsen av kritiske infrastruktur.
En viktig del av løsningen er å supplere eksisterende utstyr med avanserte ubemannede farkoster for å levere en plattform med høy modenhetsgrad som er egnet for kontinuerlig overvåking. Den inkluderer både autonomi "on-the-platform" og autonomi "on-the-edge" komponenter. TESTUDO-rammeverket anvender en tre-delt tilnærming:
(i) integrere nye sensorkomponenter, inkludert dynamisk bevegelige sensorer for å dekke avsidesliggende områder med begrenset tilkobling
(ii) utnytte AI-basert kunnskapsutvinning og forbedring
(iii) implementere forebyggings- og prediksjonsmodeller for å redusere virkninger og lette gjenopprettingsprosessen etter farlige hendelser.
SINTEFs hovedrolle i prosjektet er å utvikle algoritmer som vil optimalisere bruken av de tilgjengelige robotiserte ressursene og dermed bidra til høy grad av autonomi for løsningen.
For å demonstrere robustheten, fleksibiliteten og modulariteten til TRL 7-prototypen som utvikles i prosjektet, vil den bli testet i tre forskjellige Use Cases:
-
- et cyberangrep på et vannbehandlingsanlegg
- en kjemisk brann i en tunnel forårsaket av et elektrisk kjøretøy
- et koordinert angrep på et vannreservoar og et vannbehandlingsanlegg.