Til hovedinnhold
Norsk English

SKAPARKRAFT – Grøn industriell omstilling

I Skaparkraft skal vi se på flere mulige bruksområder for råglyserol, oppskalering av renseprosessen og mulighet for industriell symbiose.

Kontaktpersoner

Råglyserol, mørk og renset glyserol i flaske
Råglyserol fra sidestrøm t.v. og renset glyserol t.h. Foto: Robert Wolff/SINTEF

SINTEF Nordvest og fem ledende bedrifter innen omega-3 produksjon forsker på nye bruksmåter for en sidestrøm som oppstår under tilvirking, nemlig glyserol. 

Resirkulering av sidestrøm

Årlig blir det produsert mer enn 2000 tonn av råglyserol fra omega-3-aktører, og i dag blir dette for det meste frakta ut av regionen som avfall til forbrenning. Transporten alene krever mer enn 50 tankbiler. I prosjektet skal man se på hva og hvordan en kan bruke råglyserolen, enten ved å føre den tilbake til produksjonsprosessen eller finne nye bruksområde innenfor andre industrier. 

Grønnere industri

Råglyserol må gjennom en renseprosess for å kunne brukes. Målet er å finne lokale løsninger både for rensing og gjenbruk. På den måten vil en kunne oppnå reell sirkulær og bærekraftig produksjon og samtidig reduserer karbonfotavtrykket.

Med lovende resultater fra forprosjektfasen vil prosjektet forske videre på disse renseprosessene sammen med industrien.

Kunnskapen fra prosjektene Skaparkraft og ReGlys 2.0 er viktig for å utvikle sirkulære verdikjeder, og bidrar til at næringen i større grad samhandler om grønne prosessløsninger. 

Resultater så langt

I prosjektet ReGlys ble ulike metoder for å rense opp råglyserol kartlagt og vurdert ved gjennomgang av tilgjengelig vitenskapelig litteratur. Fremstilling av omega-3 konsentrat fra fiskeolje har mye til felles med fremstilling av biodiesel fra vegetabilske kilder. Under produksjon av biodiesel oppstår det også store mengder råglyserol som en sidestrøm, og flere metoder for opprensing er testet ut på dette råstoffet.

Hovedresultat i prosjektet er at det ble identifisert en svært lovende prosess som gav hele 99 % rent glyserol. Analyse ved bruk av NMR-teknologi, bekrefter renhet i prøvene, og dette legger grunnlag for videre uttesting i større skala. Den høye renheten har bidratt til ønske om å teste ut om det er mulig å gjenbruke glyserolen internt hos aktørene, og foreløpige resultater viser også her svært interessante funn.

Glyserol har flere interessante anvendelsesområder, og funnene fra prosjektet åpner for flere mulige alternative bruksområder. Samarbeidspartnerne ønsker nå å se nærmere på dette og har søkt om flere FoU-midler for ytterligere å optimalisere prosessen. Videre vil det være svært viktig nå å tilpasse og utvikle metoden testet i laboratoriet for industriell produksjon.   

Gjennomførte og pågående prosjekter:

1. ReGLYS – kvalifiseringsprosjekt gjennom RFF Møre og Romsdal. Gjennomført.
2. ReGlys 2.0 – kvalifiseringsprosjekt i regi av Møre og Romsdal fylkeskommune. Pågående.
3. SKAPARKRAFT – Grøn industriell omstilling – prosjektmilder gjennom Møre og Romsdal fylkeskommune. Pågående.

Samarbeidspartnere:

KD Norway AS, GC Rieber VivoMega AS, EPAX Norway AS, Berg LipidTech AS  og Pharma Marine AS, sammen med SINTEF og NTNU. 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

01.06.2024 - 01.06.2025