Inspeksjon og reparasjon av oppdrettsnøter i merder er både ressurs- og tidkrevende. Selv om fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) i økende grad brukes til inspeksjonsoperasjoner, utnytter ikke dagens løsninger farkostenes fulle potensial. Inspeksjonen utføres ved at en ROV-operatør fjernstyrer roboten mens de overvåker video av nota for manuelt å se etter skader og hull.
Selv med rutinerte og dyktige operatører er dette en krevende oppgave, og mindre hull og skader kan lett bli oversett. Små hull som oppdages under inspeksjon repareres av dykkerteam, men dette er ressurskrevende og kan føre til forsinkelser mellom oppdagelse og reparasjon. Dykkeroperasjoner innebærer også alltid en risiko, selv med strenge sikkerhetskrav.
I prosjektet AquaStar ønsker vi å forbedre not-inspeksjon med undervannsfarkoster ved å gjøre de mer autonome og robuste med automatisk hulldeteksjon og autonom navigering relativt til not, hull og andre interessante områder.
I tillegg vil vi muliggjøre midlertidig reparasjon av hull ved å utstyre undervannsroboten med en robotarm, implementere styringssystem for det kombinerte fartøy-arm-systemet og utvikle et dedikert reparasjonsverktøy for hullreparasjon. Dette vil frigjøre ressurser, redusere kostnader og minske risikoen for rømming gjennom økt nøyaktighet og hyppigere inspeksjonsoperasjoner.
Resultatene skal valideres gjennom eksperimenter i laboratorium og i felt for å sikre at løsningene kan brukes i operative anlegg. Ved å fremme automatisering og nye teknologiske løsninger vil AquaStar bidra til å gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig og fremtidsrettet. Teknologien som utvikles vil også være anvendbar i andre havnæringer hvor farkost-manipulator-systemer tas i bruk.