En omsorgsovertakelse, med påfølgende plassering i fosterhjem eller barnevernsinstitusjon, er et svært inngripende tiltak med store konsekvenser for barn og deres familier. Selv om målet med omsorgsplasseringen er en stabil og trygg omsorgssituasjon, preges plasseringene ofte av ustabilitet på grunn av utilsiktede flyttinger fra og mellom fosterhjem og institusjon.
Prosjektet vil undersøke barns erfaringer med å bo i midlertidighet utenfor foreldrehjemmet, og hvordan de opplever konsekvensene av det på kort og lang sikt. Prosjektet vil også undersøke status og utvikling når det gjelder omfanget av midlertidighet (grad av flyttinger) i plassering etter omsorgsovertakelser, samt varigheten på plasseringer nasjonalt og i utvalgte land internasjonalt.
Barns erfaringer med, og opplevde konsekvenser av, å bo utenfor foreldrehjemmet undersøkes ved:
- Systematisk kunnskapsoppsummering av nasjonal og internasjonal litteratur.
- Kvalitativ studie med intervju og survey med spørreskjema blant ungdom og unge voksne som er, eller har vært, i en omsorgsplassering. Deler av undersøkelsene vil være longitudinelle der vi følger ungdom som er omsorgsplasserte over tid.
Status og omfanget av midlertidige plasseringer vil undersøkes ved:
- Registerstudie der vi kobler data fra ulike registre (inkludert demografi med familiekobling + barnevernsdata + helsedata).
- Vi vil også sammenligne status og omfang i Norge med utvalgte land internasjonalt.
Prosjektet vil samarbeide med en rekke brukerorganisasjoner, internasjonale institusjoner og forskningsnettverk.
Prosjektet skal bidra til forbedring av tjenester knyttet til oppfølging av omsorgsovertakelser og tilhørende vurderinger av hvordan målet om gjenforening best kan ivaretas. Resultatene skal brukes til å styrke kunnskapsgrunnlaget for å videreutvikle tjenester, for i størst mulig grad å fremme kontinuitet og forutsigbarhet i barns oppvekst.