Til hovedinnhold
Norsk English

DIALOG: Muliggjøring av effektivt og tiltrodd samspill mellom flygeledere og kunstig intelligens

Ambisjonen til DIALOG-prosjektet er å muliggjøre effektiv og trygg bruk av kunstig intelligens (KI) i kontekst av luftfartskontroll. Prosjektet skal identifisere og utvikle nye former for menneske-KI-samspill med fokus på flygeledernes rolle.

Kontaktperson

Ill.: KI-generert vha. CoPilot

DIALOG-prosjektet har som mål å muliggjøre effektivt samarbeid mellom flygeledere og kunstig intelligens (KI), ved å levere nye samarbeidsløsninger mellom flygeledere og KI. DIALOG vil gjøre det mulig å utlede flygeledernes intensjoner og mål. Videre vil DIALOG utvikle KI-baserte metoder for sanntidsvurdering av flygeledernes arbeidsbelastning og oppmerksomhet basert på stemme, fysiologiske markører, atferds data og kombinasjoner av slike.

En digital assistent vil muliggjøre effektivt og pålitelig menneske-KI-samspill. Den digitale assistenten vil avgjøre hvordan man best kan støtte flygelederne ved å tildele oppgaver til KI-assistenter som enten kan hjelpe flygelederne med å utføre en oppgave eller i ulik grad automatisere utførelse av hensiktsmessige oppgaver. Den digitale assistentens handlinger vil avhenge av kontekst, blant annet flygeledernes oppmerksomhet og trafikksituasjon. Modeller, metoder og prototyper utviklet i prosjektet vil bli validert i en rekke brukstilfeller.

SINTEF er prosjektkoordinator og forskningspartner. HCI gruppa ved SINTEF bringer inn sin omfattende kompetanse innen design og evaluering av systemer for komplekse arbeidssituasjoner, samt kompetanse innen KI-drevet beslutningsstøtte.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2027

Finansiering

SESAR

Samarbeidspartnere

  • Deep Blue
  • DSNA
  • ONERA
  • RU
  • DFS

Prosjekttype

EU - SESAR ER