Til hovedinnhold
Norsk English

DigiBygg – KI for automatisert produksjon av digitale bygningsmodeller og smarte bygningsanalyser

Prosjektet DigiBygg har som mål å oppnå rask og kostnadseffektiv produksjon av detaljerte digitale bygningsmodeller, som vil fremme bredere bruk av digitale prosesser i byggesektoren.

Kontaktpersoner

Ill.: Exact Geo Survey

Digital transformasjon innen byggesektoren

Bygninger er den største forbrukeren av energi i Europa, ansvarlig for omtrent 40 prosent  av EUs energiforbruk og 36 prosent av de energirelaterte klimagassutslippene. Transformasjon innen byggesektoren er derfor avgjørende for å nå FNs bærekraftsmål.

3D-modeller og tegninger fra skannede punktskydata

Exact Geo Survey er et ledende selskap innen oppmåling, scan til BIM, IT og digitalisering som ønsker å sette en ny standard for hvordan 3D-modeller og tegninger opprettes fra skannede punktskyer. Denne ambisiøse oppgaven vil bli utført sammen med SINTEF som FoU-partner, samt andre BIM-interessenter fra hele verdikjeden. Den økte tilgjengeligheten av skanningsteknologi har i stor grad forenklet prosessen med å samle data som brukes til å konstruere BIM-modeller. Imidlertid er det fortsatt en arbeidskrevende og derfor kostbar prosess å skape nyttige 3D-modeller og planer fra en punktsky og bildedata, noe som utgjør en kritisk barriere for å ta i bruk digitale prosesser, spesielt innen kommunal- og småbedriftssektorene.

Revolusjonerer BIM-produksjon og bruk med AI

Derfor trengs det nye metoder for rask og kostnadseffektiv produksjon av 3D-modeller og plantegninger fra skannet data. I dette prosjektet vil vi bygge videre på nylige fremskritt innen kunstig intelligens for behandling av 3D-data og generativ KI for å utvikle nye BIM-produksjonsteknologier som vil gjøre det mulig for Exact Geo Survey å revolusjonere bruken av digitale prosesser innen byggesektoren.

Nøkkeltall

Prosjektstart

2024

Finansiering

Norges forskningsråd

Samarbeidspartnere

  • Exact Geo Survey AS
  • Arkitektene Astrup og Hellern AS
  • West Takst og Rådgivning AS
  • Eiendomstaksering AS
  • Bodø Kommune
  • LAB Entreprenør AS

Prosjekttype

IPN

Prosjektets øvrige medarbeidere