En sentral del av prosjektet vil være å forske på nye, bærekraftige måter å produsere ulike karboksylsyrer på. Slike syrer er viktige råmaterialer i produktene ifra kjemikalieindustrien, slik som lakk, katalysatorer, finkjemikalier, landbrukskjemikalier, dufter og fargestoffer.
Europeisk kjemiindustri er avhengig av grønne investeringer for å holde tritt med våre klimamål og for å styrke konkurranseevnen. I dagens thermokjemiske produksjonsprosesser brukes fossile råstoffer i tillegg til store mengder energi fra fossile energibærere. Ved å ta i bruk elektrifisering i prosessen, og fornybar energi generert i Europa, kan både energiforbruket og CO2-utslippene i industrien reduseres betraktelig. Nye, moderne prosesser som erstatter konvensjonelle teknologier har også potensial til å redusere avfallsstrømmer.
Prosjektet koordineres av SINTEF, som vil lede prosessdesign og oppskalering av teknologiene. Den nye elektrokjemiske prosessen skal demonstreres i ett pilotanlegg (hos SINTEF Industri på Tiller) som skal være i drift i en industriell setting, med en produksjonsrate på opptil flere tonn per år. Piloten vil gir tilstrekkelig informasjon for en industriell oppskalering. Materialene produsert i anlegget vil bli testet og validert i eksisterende konsum produkter. Videre skal det oppnås full digitalisering av prosessen, noe som vil muliggjøre optimalisert overvåking og kontroll av pilotanlegget. AI-basert teknologi og «digital tvilling» av anlegget vil her spille en nøkkelrolle.
Konsortiet inkluderer eksperter på det elektrokjemiske feltet, slik som Max Planck Institute for Chemical Energy Conversions og ESy-Labs, og ledende produsenter av spesialkjemikalier og harpikser i konsortiet, slik som Evonik og Megara Resins.
Prosjektet har et budsjett på 10 millioner euro.
Prosjektet ELOXYCHEM får finansering gjennom Horisont Europa-utlysningen "Energy efficiency breakthroughs in the process industries (HORIZON-CL4-2023-TWIN-TRANSITION-01-31)".