Til hovedinnhold
Norsk English

FunSea – Functional processing of cultivated seaweeds for novel food products

Prosjektets hovedmål er å utvikle nye matingredienser og produkter basert på innovativ og bærekraftig prosessering av dyrket tare.

Kontaktperson

En av de største globale utfordringene i dag er å produsere nok næringsrik mat til den voksende verdensbefolkningen på en bærekraftig måte. Eksisterende matsystemer er dominert av landbasert produksjon og bidrar betydelig til klima- og miljøproblemer gjennom utslipp av klimagass og annen forurensning, ødeleggelse av jordsmonn, overgjødsling, og vannforbruk. Det er derfor et stort behov for nye matressurser som er sunne, trygge, og næringsrike, som samtidig har et mindre klimaavtrykk. Dyrkede makroalger er en viktig bestanddel av kostholdet i mange asiatiske land, men har fortsatt utfordringer som hindrer økt global utnyttelse. Dette er knyttet til et lavt kaloriinnhold, liten allsidighet til bruk i prosessert mat, uønskede sensoriske egenskaper, manglede innovasjon i produktutvikling, og manglende kunnskap om trygghet og positive helseeffekter. 

FunSea-prosjektet har fokus på å forbedre næringsinnholdet, mattryggheten, smak, og andre funksjonelle egenskaper i dyrkede brun- og grønnalger, gjennom utvikling av ny bærekraftig prosesseringsteknologi og utnyttelse av sidestrømmer og restråstoff fra annen matproduksjonsindustri. Prosjektet vil videre utvikle og karakterisere nye matprototyper tilpasset et større Europeisk marked, og jobbe med problemstillinger innen miljø, økonomi, og regulering langs hele verdikjeden.

Partnere

Prosjektet finansieres gjennom første utlysning fra Sustainable Blue Economy Partnership.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2027