Til hovedinnhold
Norsk English

GEOSYN - Geotermisk oppvarming og kjøling for industrien

Prosjektet forbedrer industriell energieffektivitet ved å integrere geotermisk energi med høytemperatur varmepumper og varme-drevne kjølesystemer, og sikrer miljømessig bærekraft og operasjonell fleksibilitet.

Kontaktpersoner

Prosjektet støtter energiomstillingen ved å fremme rene, fornybare geotermiske ressurser for industrielle applikasjoner.

GEOSYN-prosjektet søker å fremme bruken av geotermisk energi i industrien, og overvinne nåværende teknologiske og miljømessige barrierer. Det fokuserer på å utvikle en dampvarmepumpe koblet til et varme-drevet kjølesystem, og benytter vann som arbeidsvæske – en bærekraftig og kostnadseffektiv alternativ til konvensjonelle systemer. Denne integrerte løsningen maksimerer den kaskadiske bruken av geotermisk energi, forbedrer energieffektiviteten og reduserer avhengigheten av fossile brensler. GEOSYN adresserer også industriens behov for fleksible løsninger, med rask oppstartstid og tilpasningsevne til varierende driftsforhold. Prosjektet har som mål å forbedre sosial aksept og engasjement, og fremme de miljømessige og økonomiske fordelene ved geotermisk energi.

Koordinert av APRE, inkluderer konsortiet 10 partnere fra Italia, Danmark, Frankrike, Norge og Ukraina, som representerer forskningsinstitutter, universiteter, NGO-er og industriledere. Viktige aktiviteter inkluderer laboratorietester, felt-demonstrasjoner og opprettelse av virtuelle case-studier, med et sterkt fokus på bærekraft og politisk integrasjon. Prosjektet har som mål å øke offentlig tillit til geotermiske teknologier og fremme deres adopsjon på tvers av europeiske industrier.

SINTEF Energi fokuserer på utvikling av varmepumper, og forbedring av effektiviteten og ytelsen til geotermiske systemer, mens SINTEF utvikler numeriske modeller for å simulere underjordisk termisk energilagring, og fremmer løsninger for langsiktig, skalerbar geotermisk energilagring.

Nøkkelinfo

Finansiering

Dette prosjektet har mottatt finansiering fra EUs Horizon Europe forsknings- og innovasjonsprogram under tilskuddsavtale nr. 101172812

Partnere

Prosjektvarighet

2024 - 2027