Til hovedinnhold
Norsk English

Gjenvinning av lastestropper

Hvordan kan vi gjenvinne flere lastestropper av plast? Vi går sammen med stålbransjen og anleggsnæringen for å finne sirkulære løsninger.

Kontaktperson

Lastestropper brukes for lastsikring og løft av stål, rør og materialleveranser til anleggsplasser. På grunn av sikkerhetshensyn og logistikk blir disse vanligvis sortert som avfall som går til energigjenvinning. Entreprenøren Contur erfarte at lastestroppene utgjør store mengder avfall, og tok derfor initiativ til å å få stroppene tilbake i kretsløpet.

Lastestropper rundt stål. Foto: Contur

Med støtte fra Handelens Miljøfond har vi nå satt i gang et prosjekt hvor vi kartlegger omfanget av lastestropper fra anleggsplasser og finner tiltak for økt materialgjenvinning og ombruk. 

Basert på data fra partnerne i prosjektet skal SINTEF kartlegge avfallsmengdene og verdikjeden til lastestroppene, samt beregne klimagassutslippene knyttet til håndteringen av stroppene.

Vi skal også intervjue leverandører, brukere og aktører innen gjenvinning for å forstå barrierer og muligheter for sirkulære løsninger for stropper. 

Målet med prosjektet er å bidra til kunnskap som gjør at flere vil sende lastestropper til materialgjenvinning.