Til hovedinnhold
Norsk English

LUSEFELLE

Hovedmålet med prosjektet er å dokumentere og kvantifisere effekten av Blue Lice sin forebyggende teknologi mot lusepåslag over en hel produksjonssyklus i sjø.

Kontaktperson

nærbilde av en lakselus

Å gå fra en behandlingsbasert til en forebyggende strategi for å bekjempe lakselus vil kunne ha store, positive effekter på fiskevelferden i sjøfasen og bidra til å redusere behandlingsindusert dødelighet.

Det å dokumentere effekt av nye, forebyggende metoder mot lakselus i fullskala feltforsøk er en svært krevende øvelse på grunn av store sesong- og årlige variasjoner i lusepress, og ulike hydrodynamiske forhold mellom merder og lokasjoner vanskeliggjør direkte sammenlikning av data.

Blue Lice AS leverer felleteknologi til laksenæringa som fanger frittsvømmende luselarver før de kommer i kontakt med og setter seg på fisken ved bruk av spesifikke lyssignaler som tiltrekker seg frittsvømmende luselarver. Systemet monteres på anleggets rammefortøyning med tilstrekkelig avstand til merdene til at systemet ikke påvirker fisken, eller daglige operasjoner.

Fem ulike metoder

Effekten av Blue Lice-teknologien vil kvantifiseres og dokumenteres ved bruk av fem ulike metoder gjennom en felttest som skal vare fra utsett i sjø og frem til slakt ved SINTEF ACE lokaliteten Singsholmen (PO6) som driftes av SalMar. Metodene som skal benyttes er: 

1. Sanntidsovervåkning og kvantifisering av luselarver med bruk av maskinsyn 

2. ddPCR analyser for kvantifisering av luselarver fanget av Blue Lice systemet

3. Ukentlige lusetelling i enkeltmerder

4. Matematiske populasjonsmodeller for lakselus tilpasset produksjonsdataene fra lokaliteter med Blue Lice systemet (NRMOD1, NRMOD2)

5. Populasjonsmodell for spredning av luselarver mellom anlegg (SINMOD)

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2027

Partnere:

Norsk Regnesentral, Blue Lice og NINAgen 

Finansiering

Finansiert av  FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering –NOK 15 961 000,-
FHF - Prosjektnummer: 901984

Utforsk fagområdene