Til hovedinnhold
Norsk English

Mikroalger som fôrråvare til laksefisk (Mikrofôr)

Målet for MIKROFÔR er å kunne ta i bruk kiselalger som råvare i laksefôr ved å bidra med dokumentasjon av kiselalger sin effekt på ernæring, helse og kvalitet hos laksefisk.

Kontaktperson

Norge har en nasjonal ambisjon om vekst i oppdrettsproduksjonen. En bærekraftig vekst i næringen avhenger av at man kan ta i bruk mer bærekraftige fôrråvarer. Mikroalger har potensiale til å bli en bærekraftig fôrråvare som kan oppfylle både krav til volum, næringssammensetning, og miljømessig bærekraft. 

Mikroalger kan i fremtiden utgjøre en stor andel av fôret til norsk oppdrettslaks. Marine mikroalger er "primærprodusenter" og er grunnlaget for alle akvatiske næringskjeder. I motsetning til større planter kan mikroalger vokse ekstremt raskt og dobler ofte antall og totalvekt på kun en dag. For å vokse så raskt trenger mikroalger CO₂. Tidligere prosjekt har vist at CO₂-rik røykgass fra ferrosilisium-smelteverket Finnfjord AS er godt egnet til produksjon av mikroalger.

Mikroalgene bruker lys som energikilde for å fange og konvertere CO₂ til en næringsrik biomasse som inneholder svært gunstige næringsstoffer for blant annet fisk. Gjennom tidligere prosjekt har vi jobbet med dyrking og optimalisering av vekstbetingelser for mikroalger. Men, det er fortsatt kunnskapshull vedrørende fordøyelighet, tilvekst og effekt av mikroalger i fôret når det kommer til produktkvalitet og helse hos laksen.

Det er videre kunnskapshull knyttet til hvor mye alger man kan tilsette i fôret. I prosjektet Mikrofôr vil vi i SINTEF Ocean jobbe videre med disse problemstillingene, sammen med våre samarbeidspartnere Finnfjord AS, Universitetet i Tromsø og Nofima AS.

 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2026

Finansiering

Mikrofôr er finansiert av FHF, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.

Samarbeidspartnere:

Finnfjord AS, Universitetet i Tromsø og Nofima AS.