Til hovedinnhold
Norsk English

MODERATOR - Nedsenkingskjøling og avanserte materialer for varmegjenvinning fra datasentre

Prosjektet har som mål å designe, validere og bygge en integrert prototypedemonstrator som utnytter et immersjonskjølesystem i kombinasjon med nye, svært effektive materialer og systemer for langsiktig termisk energilagring.

Kontaktperson

I tillegg vil ulike utnyttelsesmuligheter for den gjenvinnende varmen—som oppvarming av bygninger, varmtvannsproduksjon og elektrisitetsgenerering—bli demonstrert på stedet. En visuell fremstilling av dette overordnede målet er vist i figuren nedenfor, som beskriver de tre nøkkelinnovasjonene som konsortiet skal bidra med

  • et nedsenkingskjølingssystem som benytter dielektriske kjølemidler
  • et avansert faseendringsmateriale (PCM) for energilagring
  • et svært effektivt flerlagsisolasjonssystem, integrert med et elektrisitetskonverteringssystem basert på Rankine-syklusen.

Samspillet mellom disse elementene muliggjør effektiv varmegjenvinning fra datasentre og sikrer sikker lagring av varmen over lengre tidsperioder.

Datasentre er store forbrukere av global energi, med et forbruk på 220-230 TWh i 2021, noe som tilsvarer omtrent 0,9-1,3 % av den globale elektrisitetsetterspørselen, ekskludert kryptovalutamining som brukte 100-140 TWh i 2021. Den vanligste luftkjølingsmetoden er ikke den mest effektive, noe som resulterer i betydelig utslipp av spillvarme. Selv en liten forbedring av energieffektiviteten i datasentre kan ha en merkbar innvirkning på globalt energiforbruk, spesielt gitt deres økende andel av energibruken. MODERATOR-prosjektet vil effektivt ta tak i de viktigste hindringene som hemmer gjenbruk og videre utnyttelse av spillvarme fra datasentre ved å demonstrere en integrert prototype som kombinerer et nedsenkingskjølingssystem med avanserte faseendringsmaterialer og systemer.

SINTEF vil utvikle og koordinere utviklingen av modeller for prosessdesign og optimalisering av nedsenkingskjølingssystemet i kombinasjon med nye og svært effektive løsninger for langsiktig termisk energilagring.

1. plenumsmøte i  prosjektet MODERATOR,  Trondheim 26.-27. juni 2024. Foto: SINTEF.

Prosjektetpartnere

Prosjektet samler 11 partnere (3 forskningsorganisasjoner og 8 SMB-er) fra 6 land.

Prosjektvarighet: 2024 - 2027
Totalbudsjett: € 4,29

For mer informasjon se prosjektets hjemmeside.

Prosjektet MODERATOR er finansiert av den europeiske union (EU), GA No. 101136156.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2027