I tillegg vil ulike utnyttelsesmuligheter for den gjenvinnende varmen—som oppvarming av bygninger, varmtvannsproduksjon og elektrisitetsgenerering—bli demonstrert på stedet. En visuell fremstilling av dette overordnede målet er vist i figuren nedenfor, som beskriver de tre nøkkelinnovasjonene som konsortiet skal bidra med
- et nedsenkingskjølingssystem som benytter dielektriske kjølemidler
- et avansert faseendringsmateriale (PCM) for energilagring
- et svært effektivt flerlagsisolasjonssystem, integrert med et elektrisitetskonverteringssystem basert på Rankine-syklusen.
Samspillet mellom disse elementene muliggjør effektiv varmegjenvinning fra datasentre og sikrer sikker lagring av varmen over lengre tidsperioder.
Datasentre er store forbrukere av global energi, med et forbruk på 220-230 TWh i 2021, noe som tilsvarer omtrent 0,9-1,3 % av den globale elektrisitetsetterspørselen, ekskludert kryptovalutamining som brukte 100-140 TWh i 2021. Den vanligste luftkjølingsmetoden er ikke den mest effektive, noe som resulterer i betydelig utslipp av spillvarme. Selv en liten forbedring av energieffektiviteten i datasentre kan ha en merkbar innvirkning på globalt energiforbruk, spesielt gitt deres økende andel av energibruken. MODERATOR-prosjektet vil effektivt ta tak i de viktigste hindringene som hemmer gjenbruk og videre utnyttelse av spillvarme fra datasentre ved å demonstrere en integrert prototype som kombinerer et nedsenkingskjølingssystem med avanserte faseendringsmaterialer og systemer.
SINTEF vil utvikle og koordinere utviklingen av modeller for prosessdesign og optimalisering av nedsenkingskjølingssystemet i kombinasjon med nye og svært effektive løsninger for langsiktig termisk energilagring.