Til hovedinnhold
Norsk English

Produksjonsmiljøets påvirkning på fiskens adferd, biologi og velferd i eksponert havbruk og havbruk til havs (PROHAV)

Formålet med prosjektet er å utvikle ny kunnskap samt en integrert modell for å forutsi og vurdere produksjonsmiljøet for nye produksjonskonsepter og lokaliteter for eksponert havbruk og havbruk til havs.

Kontaktperson

Bølger til havs

Et godt produksjonsmiljø er en forutsetning for å utløse potensialet for bærekraftig vekst i eksponert oppdrett og havbruk til havs. For de som planlegger utvikling av konsepter for eksponert havbruk og havbruk til havs, er det avgjørende å kunne forutse og håndtere risiko for fisken knyttet til suboptimale eller ikke-akseptable strøm-, bølge- eller oksygenforhold.

Bruken av numeriske modeller for å forutsi og evaluere disse forholdene er viktig for å kunne velge optimale lokaliteter, den beste produksjonsstrategien, samt utvikle teknologi for å ivareta levemiljøet. Ved å gjøre denne typen simulering og evaluering tidlig i utviklingsløpet, kan man gjøre de justeringene som er nødvendige for å sikre fisken et godt levemiljø. I PROHAV-prosjektet er målet å utvikle et verktøy for å gjøre dette, noe vi har kalt en «produksjonsmiljømodell».

lllustrasjon av prosjektet

Et viktig samarbeid

Forskningspartnerne i PROHAV (SINTEF Ocean, Havforskningsinstituttet, Deakin University, NTNU og NMBU) har vært sentrale i å utvikle relevant kunnskap og modeller for eksponert havbruk og havbruk til havs.

Partnernes forskning har avdekket kunnskapshull i forhold til strøm-, bølge- og oksygenutvikling, og hvordan disse miljøparameterne påvirker fisk i disse oppdrettsformene. Et viktig mål for prosjektet er derfor å utvikle kunnskap og simuleringsmetoder, for å oppnå en så pålitelig og nøyaktig produksjonsmodell som mulig.

Egen ressursgruppe

En ressursgruppe med representanter fra oppdrettsnæringa (Utror, MOWI, SalMar Aker Ocean, NovaSea) er tilknyttet prosjektet, som vil være viktig for å tilpasse denne typen verktøy til næringas behov.

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2024 - 2026

Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).

Utforsk fagområdene