For tiden er de fleste koblingsanlegg fylt med svovelheksafluorid (SF6) på grunn av gode isolasjonsevner, men gassen er også kjent for å være den mest potente drivhusgassen til dags dato (24 300 ganger verre enn CO2).
Kommende forskrifter fra EU vil derfor strengt regulere bruk av SF6 og andre F-gasser. For koblingsanlegg på 12 og 24 kV betyr dette en slutt for bruken av SF6 i nye installasjoner fra 2026.
Et annet tiltak som kan komme til å regulere bruken av PFAS (polyfluoralkylsubstanser) i EU er nå under behandling. PFAS blir uformelt kalt “for alltid"-kjemikaliene, og har blitt påvist skadelig for både miljøet og mennesker om de slipper ut i naturen. Mange mellomspenningsbrytere benytter PTFE (polyetetrafluoretylen), et materiale kategorisert som PFAS, til å kontrollere lysbuen og gasstrømningen under strømbrytning. De foreslåtte restriksjonene på PFAS kan settes i kraft allerede fra 2025-2026.
Mål for prosjektet:
- Utvikle en tre-posisjons lastbryter for 12 og 24 kV, ved bruk av gasser med naturlig opprinnelse og uten bryterkomponenter som inneholder PFAS. Siden både SF6 og PTFE har blitt ansett for a være “state-of-the-art" innenfor bransjen i flere tiår, kreves det nå betydelig innovasjon for å oppnå samme funksjonalitet.
- Forstå fysikken til gasser med naturlig opprinnelse på høy trykk som isolasjonsmedium i brytere.
- Utføre fullskala tester i henhold til relevante produktstandarder.
Prosjektet er et samarbeid mellom ABB Electrification Norway AS, SINTEF Energi AS og NTNU, alle partnere med erfaring innenfor det aktuelle fagfeltet.
Prosjektet SF6- og PFAS-frie mellomspenningsbrytere er delfinansiert gjennom Forskningsrådets program, Innovasjonsprosjekt i næringslivet under EnergiX.
Prosjektleder: Martin Kristoffersen (ABB).