Solkraft er en relativt ny energikilde i Norge, men med økt interesse og flere prosjekter under utvikling er det et behov for klare retningslinjer og effektive løsninger for å sikre trygg og stabil tilknytning av solparker til strømnettet. Gjennom SoliNett vil partene legge til rette for en mer forutsigbar og effektiv prosess for nettilknytning av solkraft i Norge.
Bakgrunn
Mange ønsker å bygge solparker, men det mangler klare retningslinjer for hvordan disse prosjektene skal tilknyttes strømnettet. Dette fører til lange køer for behandling av nettilknytning og usikkerhet for både utbyggere og nettselskaper. SoliNett har som mål å etablere en felles praksis for hvordan solparker kan kobles til nettet, noe som vil gjøre prosessen mer forutsigbar og effektiv.
Energikommisjonens rapport "Mer av alt – raskere" har pekt på behovet for raskere utbygging av både kraftproduksjon og -infrastruktur. SoliNett er et steg i denne retningen, og prosjektet vil kunne gi både nettselskaper og utbyggere verktøyene de trenger for å møte denne utfordringen.
Hovedmål
Hovedmålet med SoliNett er å utvikle klare retningslinjer for tilknytning av solparker, basert på eksisterende krav i Norge, internasjonale standarder og forskningsresultater fra prosjektet. Dette inkluderer blant annet:
- En mer effektiv og forutsigbar prosess for tilknytning av solparker. Det skal bli enklere for nettselskaper å behandle søknader om nettilknytning, noe som vil redusere behandlingstiden.
- Klare tekniske spesifikasjoner som nettselskapene kan bruke for å sikre at solparker tilknyttes nettet på en trygg og stabil måte. Dette inkluderer krav til spenningsregulering og harmonisk støy, samt regler for hvordan solparker kan bidra til frekvensstabilisering.
- Optimal utnyttelse av solparkers potensial når det gjelder spenningsregulering og frekvenstjenester. Solparker vil ikke bare produsere strøm, men også kunne bidra til stabilisering av nettet.
Forskningsutfordringer
- Hvordan solparker skal forholde seg til eksisterende standarder for distribusjonsnett og omformere.
- Hvordan solparker kan bidra til spenningsregulering og frekvensstabilisering, samtidig som risikoen for flimmer og harmoniske forstyrrelser reduseres.
- Hvordan man kan utvikle retningslinjer for å sikre at solkraftverk fungerer optimalt uten å skape problemer i nettet.
- Gjennom simuleringer og analyser vil prosjektet generere ny kunnskap om disse problemstillingene, som vil danne grunnlaget for de tekniske spesifikasjonene og retningslinjene som utvikles.
Arbeidspakker
SoliNett-prosjektet er organisert i tre sentrale arbeidspakker, som hver har sitt spesifikke fokusområde. Disse arbeidspakkene adresserer ulike forsknings- og utviklingsutfordringer knyttet til tilknytning av solparker til det norske strømnettet, og skal bidra til å utvikle nødvendige tekniske retningslinjer og verktøy for å lette denne prosessen.
Utvikling av tekniske krav for nettilknytning av solparker
- å utvikle tekniske krav og bransjeretningslinjer som skal forenkle tilknytningen av solparker til strømnettet. Utfordringen ligger i å samordne internasjonale standarder med norske krav, og utvikle retningslinjer som skaper forutsigbarhet for både nettselskaper og utbyggere. Målet er å sikre en mer effektiv og rettferdig behandling av tilknytningssøknader, samtidig som nødvendige analyser og ansvarsforhold klargjøres.
Reduksjon av risiko for harmoniske forstyrrelser og flimmer, og evaluering av fault-ride-through-krav
- utfordringer knyttet til spenningskvalitet og stabilitet i nettet når solparker kobles til. Fokus er på å redusere risikoen for flimmer og harmonisk støy, samt tilpasse fault-ride-through-krav for solparker. Gjennom simuleringer og samarbeid med leverandørindustrien vil det bli utviklet nye metoder for å sikre en stabil tilkobling av solkraft, med verktøy som allokering av harmoniske spenninger og strømmer.
Bidrag til spenning- og frekvensregulering fra solkraftanlegg
- undersøke hvordan solparker kan bidra til både spenning- og frekvensregulering i nettet. Forskningen skal fokusere på hvordan solparker kan støtte stabiliteten i strømnettet ved å bidra med reaktiv effekt og frekvensstøtte. Det vil bli utført simuleringer av ulike kontrollmetoder for spenningsregulering, og prosjektet skal vurdere hvordan solparker kan bidra til frekvensstabilisering uten å forårsake problemer med spenningskvaliteten.
SoliNett bidrar til det grønne skiftet
Selv om solkraft foreløpig er en relativt ny energikilde i Norge, er potensialet stort. SoliNett vil gjøre det enklere å bygge ut solparker ved å utvikle en felles praksis for tilknytning til strømnettet. Prosjektet kan bidra til økt produksjon av fornybar energi, og ved å sikre at solparker kan bidra til stabilisering av nettet, vil det også gjøre kraftsystemet mer robust.
Prosjekteier: Erik Melvær/REN