Til hovedinnhold
Norsk English

Tailwind– Sustainable station-keeping systems for floating wind

TAILWIND omfavner bærekraft-ved-design-prinsipper for å forme den neste generasjon av flytende havvindparker.

Kontaktperson

Illustrasjon Tailwindprosjektet

Flytende havvindparker utviktles for å utnytte det store potensialet til offshore vindkraft. Vinden blåser jevnere og sterkere til havs enn på land. TAILWIND-prosjektet vil levere avanserte forankringsteknologier som innovative forankringsliner og ankersystemer, designet for å holde posisjonen til flytende havvindparker.

Utvikling av denne teknologiene er kritiske skal vi lykkes med global effektivitet og bærekraft for flytende havvindparker, og det vil gi reduserte kostnader samtidig som avhengigheten av primærråvarer begrenses.

Bærekraftig verdiskaping i fokus

Bærekraft er viktig i prosjektets arbeid for verdiskapningen i vindenergisektoren. Nye gjenvinnbare syntetiske materialer vil bli brukt for å utvikle ankerliner som ikke skader det marine økosystemet. Et bredt spekter av interessenter vil bli engasjert for å undersøke de nye teknologiene som en katalysator for å øke rimelig vindkraft i energimiksen.

TAILWIND har også som mål å betydelig redusere kostnaden på elektrisk strøm (LCOE) produsert av flytende havvindanlegg, takket være den høyere kostnadseffektiviteten til de nye fortøynings- og ankerløsningene, og unngå flaskehalser og stor avhengighet av forsyningskjeden.

Dette prosjektet bidrar til målene satt av ‘REPowerEU’-planen og ‘Fit for 55’-pakken, som tar sikte på å akselerere utrullingen av fornybar energi, diversifisere energiforsyningen og utløse konsistente energibesparelser.

TAILWIND-konsortiet består av:

NGI – Norges Geotekniske Institutt (Norge)
Technische Universiteit Delft (Nederland)
Danmarks Tekniske Universitet (Danmark)
SINTEF Ocean AS (Norge)
Fundación Tecnalia Research & Innovation (Spania)
Nautilus Floating Solutions (Spania)
Bekaert Wire Rope Industry NV (Belgia)
Subsea 7 Norway AS (Norge)
Fondazione ICONS (Italia)
Clarke Modet Y Compania S.L. (Italia)
NKT Cables Group A/S (Danmark)
Bridon International LTD (Storbritannia), University of Southampton (Storbritannia).

Finansiert av the European Union, Grant no. 101136195.

 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2027