Til hovedinnhold
Norsk English

TeSCAL – Utforsking av grunnleggende faktorer i spesiell kjerneanalyse

Økt forståelse av fuktprosesser i oljereservoar er avgjørende for bedre operasjonelle beslutninger i forbindelse med oljeutvinning.

Kontaktperson

Prosjektet TeSCAL vil bruke avanserte massespektrometriske teknikker i laboratorier ved SINTEF og University of Eastern Finland for å utvikle testprotokoller som kan redusere usikkerheten i data fra såkalt spesiell kjerneanalyse (SCAL). SCAL er et samlebegrep for visse laboratorietester utført på prøver av reservoarstein (borekjerner) og fluid fra oljereservoar for å bestemme viktige reservoartekniske egenskaper. Den mest grunnleggende egenskapen på poreskala er hvordan reservoarsteinen fuktes av reservoarfluidene (olje, gass, og vann). Dette styrer i stor grad mobiliteten til reservoarfluidene i porerommene og påvirker dermed utvinningsprosessen.

Illustrasjon: SINTEF

Ideelt sett skal kjerneprøvene ha beholdt sine opprinnelige fuktegenskaper når de leveres til SCAL-analyse. Imidlertid er det ofte vesentlig usikkerhet knyttet til dette. Fuktforholdene bestemmes i stor grad av minoritetskomponenter i oljen avsatt på poreveggene og disse avsetningene kan utsettes for ukontrollerte endringer under utboring av kjerner fra reservoaret. Vanlig laboratoriepraksis er derfor å rense ut alle reservoarfluider og mulige rester av borevæske fra prøvene med ulike løsemidler for så å forsøke gjenoppretting av opprinnelige fuktforhold i kjernene ved å mette dem på nytt under kontrollerte forhold med olje produsert fra reservoaret. Om opprinnelige fuktforhold kan gjenopprettes på denne måten skal undersøkes ved å sammenligne den massespektrometriske profilen av oljekomponenter ekstrahert fra poreoverflatene i kjerneprøvene med profilen til olje produsert fra reservoaret. De massespektrometriske teknikkene som skal anvendes tillater bestemmelse av molekylvekt til individuelle oljekomponenter med en oppløsning som er høy nok til å identifisere elementformelen til hver forbindelse i oljen. Sammenligning av komponentprofilene til adsorberte hydrokarboner og mobil olje kan indikere om observerte fukt-egenskaper til en reservoarkjerne representerer opprinnelig reservoarforhold eller er påvirket av hvordan kjernen er behandlet før SCAL-analysen.

Mer pålitelige laboratoriedata kan gi bedre operasjonelle beslutninger, mindre risiko for mislykkede investeringer og bedre sjanser for optimalisering, både med hensyn til utvunnet oljevolum og energibruk.

Nøkkelinfo

Finansiering

Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd (prosjekt 352883) og industripartnere. Totalbudsjett er 20 mill. NOK.

 

Prosjektvarighet

2024 - 2028