Til hovedinnhold
Norsk English

Ti-ReX

Vi utvikler smarte, ikke-destruktive metoder for tilstandsrevurdering av gjenvunnet tømmer.

Kontaktperson

Nye ombruksstrategier trengs for å bøte på avfalls- og utslippsproblemet i byggenæringen. Resirkulering og ombruk begrenses i dag av mangel på prosedyrer for kvalitetsvurdering som reduserer risikoen for industrien. 

Derfor er det nødvendig med en resertifiseringsprosess basert på pålitelig, reproduserbar og gjennomførbar tilstandsvurderingsmetodikk for gjenvunnet og innebygd tømmer.

Vi skal forlenge levetiden til langlivede treprodukter ved å utvikle ikke-destruktiv testing og automatisert etterbehandling av data.

Hovedmålene for prosjektet:

  • Identifisere et sett med ikke-destruktive tester (NDT) som er best egnet for omfattende og effektiv tilstandsvurdering (dvs. tetthet, stivhet, styrke, brannmotstand, defekter, fuktinnhold, fiberretning) for tre som er gjennomførbart in-situ, samt i laboratorium.
  • Utvikle prosedyrer for etterbehandling av data fra NDT-er for å oppnå høyest mulig informasjonsverdi, inkludert kvantifisering av risiko og pålitelighet,  med en omfattende metadatamal for datalagre.
  • Testing av den utviklede metodikken på en reell case-studie for adaptiv gjenbruk av tømmerkonstruksjoner i en fem-etasjes kontorbygning. 
  • Kvantifisere sirkulariteten basert på det reelle potensialet og LCA-prosedyre for langlivede tømmerprodukter, inkludert risikokvantifisering ved gjentakende ombruk og resirkulering/ gjenvinning. 
  • Utvikle dokumentasjon og retningslinjer for resertifisering for gjenvunnet tømmer som grunnlag for europeisk standardisering.

Ombruk av eksisterende bygninger eller bygningskomponenter kan i stor grad redusere karbonutslipp fra byggeindustrien og begrense etterspørselen etter nye råvarer.

Ti-ReX har som mål å forbedre byggebransjens bærekraft ved å muliggjøre utstrakt gjenbruk av bærende trekonstruksjoner - enten i den opprinnelige bygningen med samme eller endret konfigurasjon, eller i andre bygninger. Treelementer i bygninger kan ha flere formål; for eksempel lastbæring, stabilisering, forebygging av brannspredning, varme- og lydisolering og estetikk.

Egenskaper knyttet til disse formålene kan endres over tid på grunn av varierende forhold inne i bygget og i omgivelsene. Luftfuktighetssvingningene påvirker fuktinnholdet i treet og forårsaker mekanisk skade over mange sykluser, sopputvikling, eller til og med råte og nedbrytning. Langvarig belastning kan forårsake krymp i trekonstruksjonen, tap av styrke og sprekkutvikling.

Klimaparametre i endring øker usikkerheten i prognosene for levetid og konstruksjonenes holdbarhet og langsiktige ytelse. Før tømmer kan ombrukes som bærende komponenter må de lastbærende egenskapene samt brannegenskapene verifiseres, da krav til bærekraft ikke kan gå på akkord med sikkerheten. Foreløpig er det ennå ikke utviklet en praktisk metode for omfattende ytelsesvurdering ved slutten av levetiden for tømmerkonstruksjoner.

Hovedmålet med prosjektet er å utvikle gjennomførbare prosedyrer for å vurdere og dokumentere gjenvunnet tømmers tilstand for å gi anledning til ombruk i henhold til gjeldende europeiske standarder. Dette vil muliggjøre en omstilling til sirkulær økonomi for trekonstruksjonsindustrien.

Prosjektet vil utvide kunnskapen innen tilstandsvurdering av gjenvunnet tømmer ved bruk av en optimal kombinasjon av flere utvalgte ikke-destruktive testteknikker og automatisert databehandling og visualisering tilpasset trekonstruksjoner.

Testdataene fra prosjektet vil bli delt via Open Research Europe-godkjente plattformer med uttømmende metadata og åpen lisens for å legge til rette for utviklingen av avanserte resertifiseringsprosedyrer og standardutvikling. Per i dag er det ingen internasjonale eller europeiske standarder for ytelsesvurdering og klassifisering av gjenvunnet tømmer.

Partnere:

Norge: SINTEF (koordinator)
Polen: Warszawa Teknologiske Universitet (forskningspartner)
Finland: Aalto University (forskningspartner)
Slovenia: Slovenian National Building and Civil Engineering Institute (forskningspartner)
Spania: Universidad Politécnica de Madrid (forskningspartner)
Latvia: Vidzemes University of Applied Sciences (forskningspartner)
Norge: Rambøll (industripartner)
Norge: Trondheim kommune (offentlig partner)

Finansiering:

Norges forskningsråd. Program: ForestValue2

 

 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2027