Til hovedinnhold
Norsk English

Traff-lAITs

Smart AI CAM-integrasjon for adaptiv trafikkstyring

Kontaktperson

Illustrasjon: SWARCO

Prosjektet Traff-lAIts vil utvikle fremtidens trafikkstyring ved å utforske, pilotere og teste integrasjonen av Smart Artificial Intelligence (Smart AI) og Cooperative Awareness Messages (CAM-meldinger) via mobilkommunikasjon og skyløsning for å optimalisere lyskryss i norske byer.

Traff-lAITs vil bidra til å optimalisere trafikkflyten i lyskryss ved å utvikle en ny AI-basert adaptiv trafikkstyringsløsning, pilotert på spesifikke veikryss i Oslo og/eller Trondheim. Teknologien i prosjektet utvikles og implementeres av SWARCO. 

Utenom selve teknologiutviklingen vil hensikten med prosjektet være å måle servicenivå på pre-definerte kryss og evaluere trafikkens sykluslengde, for å redusere de totale forsinkelsene og antall stopp for en bedre trafikkflyt. I tillegg kan miljøeffekter evalueres, for mulig reduksjon av forurensing og drivstofforbruk.

Bruk og integrasjon av teknologier vil bidra til mål om effektiv bruk av ny teknologi, og optimalisert trafikksyklus vil bidra til en enklere reisehverdag for vegbrukere, samt grønne effekter som bidrar til oppfyllelse av Norges klima- og miljømål.

Kunnskap og erfaringer fra prosjektet vil bidra til at norsk næringsliv vil kunne utnytte forskningsbaserte resultater fra pilotene for å bygge kompetanse og videreutvikle smarte mobilitetsløsninger, noe som vil gi økt konkurranseevne.

Deltakere i prosjektet er SWARCO Norge (prosjekteier), Statens vegvesen og SINTEF.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2027