Tjeldebergodden Rensefisk AS er et av flere landbaserte oppdrettsanlegg som utgjør Tjeldbergodden Biopark i Aure kommune i Møre og Romsdal. I samme industriområde finner man og Equinor Tjeldbergodden Metanolfabrikk som har spillvarme som blir fraktet til Bioparken til bruk i marin produksjon og CO2-holdig fabrikkrøyk. Fra industriområdet er det utslipp av nitrogen, fosfat og CO2.
I stedet for at disse næringsstoffene skal gå tapt og føre til forurensing av naturen, så bør disse gjenbrukes til nytte for samfunnet. En mulighet er å benytte marine, lavtrofiske organismer (organismer langt nede i næringskjeden) til å omdanne de industrielle sidestrømmene til næringsrikt fôr.
![Skjematisk fremstilling av avløsvann til algedyrking](/contentassets/8f3a2f88ae7a4b2bae18135c4cc43462/algesirk_sintefocean.jpg?width=1080&height=720&mode=crop&scale=both&quality=80)
En gruppe lavtrofiske organismer som kan benyttes til å fjerne løst nitrogen og fosfat fra avløpsvannet til Bioparken er mikroalger. Mikroalger er en mangfoldig gruppe encellede, fotosyntetiske organismer med svært forskjellige krav og toleransegrenser når det gjelder temperatur, pH, CO2-nivå, salinitet, konsentrasjon av tungmetaller og næringssalter.
Som et eksempel så er toleransenivået for tungmetaller og nitrogen i form av ammoniumnitrogen (typisk for avfall fra akvakultur) svært varierende mellom arter, og for høye nivå kan ha en sterkt negativ effekt på vekst og evne til fotosyntese.
Forskning hvor man frembringer kunnskap om dyrking av marine mikroalger i det næringsrike fiskeoppdrett-avløpsvannet i Bioparken vil derfor være nødvendig for fremtidig realisering av idéen om et pilotanlegg for sirkulær fôrproduksjon ved dette industriområdet.
Som et første skritt på veien for å realisere planene så vil vi i prosjektet undersøke egnetheten til avløpsvannet fra oppdrettsanlegget som dyrkingsmedium til marine mikroalger, identifisere mikroalgeartene med høyest produktivitet ved dyrking i avløpsvann, bestemme næringsverdien til alger dyrket ved bruk av de lokale ressursene og teste ut dyrking i større skala.