Til hovedinnhold
Norsk English

Dokumentasjon av energieffektivitet i nye pelagiske fiskefartøy

I dette prosjektet skal energieffektiviteten ved nye pelagiske fiskefartøy dokumenteres for å synliggjøre effektive energitiltak, og vurdere eventuell gevinst ved bruk av LNG fremfor tradisjonelle energiløsninger.

Kontaktperson

Illustrasjon av prosjekt

I nyere tid er det bygget tre pelagiske fiskefartøy med LNG-basert fremdriftsmaskineri, noe som markerer et skifte mot en mer miljøvennlig fiskeriflåte. LNG kan bidra til betydelige utslippsreduksjoner: CO2 med 20–30 prosent, NOx med 85 prosent og SOX med ~100 prosent.

Samtidig er nye fartøy ofte utstyrt med teknologi og utstyr som forbedrer energieffektiviteten, og det er rimelig å anta at nybygde fartøy generelt opererer mer energieffektivt enn eldre fartøy – uavhengig av drivstoffvalg. 

I et tidligere prosjekt har SINTEF identifisert en rekke kommersielle og spesialtilpassede tiltak som kan redusere energiforbruket i fiskefartøy, og teoretiske beregninger ble gjennomført for å anslå potensielle energibesparelser.

Målinger for å styrke kunnskapsgrunnlaget

I dette prosjektet vil vi gjennomføre målinger om bord på både LNG-drevne og konvensjonelle fiskefartøy for å verifisere disse beregningene, og for å styrke kunnskapsgrunnlaget på området. For å få dette til deltar følgende fartøy i prosjektet: 

  • MS Hardhaus (2021)
  • MS Smaragd (2015)
  • MS Selvåg Senior (2023)
  • MS Sunny Lady (2022) 

SINTEF vil legge til rette for innsamling av energidata og gjennomføre en lengre målekampanje på tvers av ulike fiskerier (f.eks makrell, sild og kolmule). Dette vil genrerere et omfattende datagrunnlag som muliggjør analyser både på fartøysnivå, tiltaksnivå og med en detaljert fordeling av energiforbruket på områder som fremdrift, fiskeriutstyr, kuldeanlegg med mer.

Et viktig utfall av prosjektet vil være en helhetlig evaluering av energieffektiviteten knyttet til LNG, samt andre grønne teknologier. Resultatene vil bidra til et kunnskapsgrunnlag som kan påvirke fremtidig design og utvikling av energieffektive fiskefartøy.  

Skal dokumentere effektivitet og gevinst

Prosjektets hovedmålsetning er å dokumentere energieffektiviteten, eventuelt energigevinst eller anslag på energireduksjon ved bruk av LNG i pelagiske fartøy sammenlignet med nybygg som har valgt mer tradisjonelle energiløsninger.  

Delmål:

  • Gjennomføre faktiske målinger om bord på fartøyene for å bekrefte teoretiske energibesparelser ved bruk av LNG som drivstoff.
  • Utfør målinger for å bekrefte energibesparelser ved ulike kommersielle og spesielle tiltak.
  • Utfør energimålinger på et detaljnivå som viser hva energien brukes til (fremdrift, fiskeutstyr, kuldeanlegg osv.) og knytt dette til driftsforhold (fiskeri) og profiler (modus).
  • Sammenlign energieffektiviteten til pelagiske fiskebåter med og uten LNG-drift under ulike fiskerier som makrell, sild og kolmule. 

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2026

Prosjektet er finansiert av FHF og har egen prosjektside.