Til hovedinnhold
Norsk English

gigaCCS

Norsk senter for fremragende forskning innen karbonfangst og -lagring

Kontaktperson

gigaCCS har som mål å akselerere implementeringen av CCS i gigatonnskala, utvikle konkurransedyktige teknologier, øke verdiskapingen, redusere risikoer og bidra til å nå norske og globale mål for utslippsreduksjon innen 2030 og 2050.

Implementering av CCS i gigatonnskala er avgjørende for en rettferdig og bærekraftig overgang til netto nullutslipp, da CCS-teknologi har potensial til å redusere utslipp betydelig fra energi- og industriprosesser gjøre fjerning i stor skala av karbondioksid (CDR) mulig.

gigaCCS kommer til å gjøre seg nytte av 40 års erfaring innen CCS for å gi betydelig fremdrift til feltet og bygge den nødvendige eksponentielle veksten i CCS-kapasitet. Denne FME vil lede banebrytende forskning og innovasjoner, utvikle løsninger for et netto-null-samfunn, utdanne CCS-spesialister og styrke kompetansebasen som kreves for akselerert implementering av CCS.

Illustration of GigaCCS

Forskningsaktivitetene vil bli organisert i fire områder:

  • Fangst og fjerning av karbondioksid (MA1)
  • Infrastruktur (MA2)
  • Lagring (MA3)
  • CCS verdikjeder (MA4)

Hovedmålet med gigaCCS er å fremme Norges lederskap innen CCS og støtte den globale implementeringen av CCS i gigatonnskala ved å gjennomføre målrettet, tverrfaglig industridrevet forskning og skape innovasjon i et kompetansesenter dedikert til å utvikle kapasitet og verdensledende ekspertise.

gigaCCS består av 44 partnere og koordineres av SINTEF. Partnerne inkluderer forskningsinstitutter, universiteter, energiselskaper, transportoperatører, industriforurensere, leverandørkjede og teknologiske utviklere.

gigaCCS forskningspartnere:


FME gigaCCS er delfinansiert gjennom Forskningsrådets program for Forskningssentre for miljøvennlig energi.


 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2025 - 2032

Utforsk fagområdene