gigaCCS har som mål å akselerere implementeringen av CCS i gigatonnskala, utvikle konkurransedyktige teknologier, øke verdiskapingen, redusere risikoer og bidra til å nå norske og globale mål for utslippsreduksjon innen 2030 og 2050.
Implementering av CCS i gigatonnskala er avgjørende for en rettferdig og bærekraftig overgang til netto nullutslipp, da CCS-teknologi har potensial til å redusere utslipp betydelig fra energi- og industriprosesser gjøre fjerning i stor skala av karbondioksid (CDR) mulig.
gigaCCS kommer til å gjøre seg nytte av 40 års erfaring innen CCS for å gi betydelig fremdrift til feltet og bygge den nødvendige eksponentielle veksten i CCS-kapasitet. Denne FME vil lede banebrytende forskning og innovasjoner, utvikle løsninger for et netto-null-samfunn, utdanne CCS-spesialister og styrke kompetansebasen som kreves for akselerert implementering av CCS.
Forskningsaktivitetene vil bli organisert i fire områder:
- Fangst og fjerning av karbondioksid (MA1)
- Infrastruktur (MA2)
- Lagring (MA3)
- CCS verdikjeder (MA4)
Hovedmålet med gigaCCS er å fremme Norges lederskap innen CCS og støtte den globale implementeringen av CCS i gigatonnskala ved å gjennomføre målrettet, tverrfaglig industridrevet forskning og skape innovasjon i et kompetansesenter dedikert til å utvikle kapasitet og verdensledende ekspertise.
gigaCCS består av 44 partnere og koordineres av SINTEF. Partnerne inkluderer forskningsinstitutter, universiteter, energiselskaper, transportoperatører, industriforurensere, leverandørkjede og teknologiske utviklere.
gigaCCS forskningspartnere:
FME gigaCCS er delfinansiert gjennom Forskningsrådets program for Forskningssentre for miljøvennlig energi.