Klimagassutslipp må kuttes for å unngå global oppvarming. Utslippskutt fra blant annet industri- og transportsektoren krever utbygging av mer fornybar kraftproduksjon. Samtidig må utbygging av uberørt natur minimeres. En mer helhetlig planlegging av ulike energi-infrastrukturer hvor samspillet mellom elektrisitet, varme, biodrivstoff, naturgass og hydrogen utnyttes, er nødvendig. Videre vil bedre isolerte bygninger, mer bruk av varmepumper og utbygging av fjernvarme vil for eksempel kunne frigjøre kraft til andre formål slik at det blir mindre behov for å bygge ut ny kraftproduksjon og kraftnett. Det vil spare miljøpåvirkningen.
Samspillet (InterPlay) mellom alle elementene som inngår i energisystemet er komplekst. Senteret bruker derfor modeller for å forstå alternativer for utvikling av systemet. Modellene gir oss innsikt i hva alternativene medfører av utslipp av klimagasser, innvirkning på arealbruk, kostnader og sikker energiforsyning. Modeller, data og metoder blir tilgjengelig på en åpen plattform.
Fem casestudier skal hjelpe InterPlay til å forstå hvordan planlegging av energisystemet i et helhetsperspektiv kan bidra til at vi får et best mulig system i framtiden. Hele Norge og Nordsjøen utgjør hver sin case. Nordsjøen har store utviklingsmuligheter; havvind kan produsere strøm eller hydrogen, og klimagasser kan lagres under havbunnen. De tre andre casene foregår i kommunene Oslo, Orkland og Bodø. Kommunene har både muligheter og utfordringer knyttet til elektrifisering av transport, gjenbruk av overskuddsvarme fra industri, omlegging av oppvarming av bygg og reduksjon av elektrisk topplast.
InterPlay ledes av SINTEF Energi og varer i åtte år med oppstart i 2025. Senteret har seks norske og to internasjonale FoU-partnere, i tillegg til nærmere 30 partnere fra energibedrifter, interesseorganisasjoner og offentlig forvaltning.