Til hovedinnhold
Norsk English

Kartlegging av matsvinn fra norsk dagligvare

I dette forprosjektet skal matsvinnet hos norsk dagligvare kartlegges for å synliggjøre effektive tiltak og vurdere muligheter for å løfte anvendelsen fra biogass og forbrenning til fôr.

Kontaktperson

Illustrasjon av prosjektet

En tredjedel av maten som produseres i verden i dag går ut av verdikjeden, grunnet ulike årsaker, og blir matsvinn. Dagligvarehandelen  har iverksatt gode tiltak som har ført til redusert matsvinn med potensial til bedre utnyttelse.

I rapporten Kartlegging for matbransjen og forbrukerleddet (NORSUS i 2023), ble matsvinnet i Norge i 2021 beregnet å være på  omtrent 450 000 tonn. Mens husholdninger stod for rundt halvparten av matsvinnet, stod dagligvare for omtrent 14  prosent med over 60 000 tonn dette året (eksl. ‘non-food’ og dyrefôr). 

Et potensial for ytterligere fôrbruk

Den totale mengden matsvinn av frukt, grønnsaker, brød og bakevarer hos norsk dagligvare lå på omtrent 48 000 tonn i 2021.  Av dette ble cirka 16 800 tonn brukt til dyrefôr. De resterende 31 000 tonn ble sendt til biogass, annen forbrenning (6 600 tonn sammen med kompost) eller hadde ukjent anvendelse. Det viser et potensial for ytterligere fôrbruk.

Dette kan støtte samfunnsoppdraget «Bærekraftig fôr», med mål om at «alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslipp i matsystemene».

Insekter som fôrråvare er et annet satsingsområde, der matsvinn fra dagligvare kan brukes som substrat. I slike tilfeller kan også andre varegrupper som melk og meieriprodukter utnyttes, og dermed øke ressursutnyttelsen ytterligere. Å bruke matsvinn til forbrenning bør unngås, da det hovedsakelig gjenvinner energi og går glipp av verdifulle næringsstoffer fra maten.

Matsvinn som ikke egner seg til fôrproduksjon bør brukes til biogass, hvor bioresten kan benyttes som jordforbedringsmiddel, slik at næringsstoffer fra maten returnerer til jorda som gjødsel. Dette støtter sirkulært landbruk. 

Behov for oversikt

Hovedmålet til forprosjektet er å skape en oversikt over statusen på håndtering av overflødige produkter i dagligvarebransjen i Norge, og dets potensial som råvare til fôr og gjødsel. For å nå målet skal lov- og regelverket relatert til anvendelse kartlegges, viktige produktgrupper skal analyseres og muligheter og barrierer for å løfte anvendelse skal vurderes. 

SINTEF jobber med kartlegging av matsvinn og matavfall i hele verdikjeden og potensiell anvendelse. Prosjektgruppen skal involvere dagligvare, fôr- og insektprodusenter og aktører innenfor innsamling, håndtering og behandling av matavfall.

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2026

Prosjektet er finansiert av  Landbruksdirektoratet.

Prosjektpartner: CIVAC