Spesielt søker prosjektet å utvikle, demonstrere og overvåke energibesparende ventilasjonsløsninger som inkluderer resirkulering av returluft. Når ventilasjon brukes uten omluft, byttes hele volumet av kondisjonert luft ut med uteluft som må tilpasses (oppvarmes/kjøles) før den leveres inn i rommet. Hvis en andel av denne uttrukne luftmengden kan gjenbrukes, kan behovet for kondisjonering reduseres.
Prosjektet har som mål å etablere nye standarder for ventilasjonssystemer som kan spare energi uten å risikere helsen og komforten til bygningens brukere.
Hvordan fungerer prosjektet?
Recirculate IT skal nå sine ambisiøse mål gjennom teoretisk forskning, simuleringer, laboratorietester og fullskala demonstrasjoner i ulike bygningstyper. Prosjektet er organisert i fire sammenhengende arbeidspakker (WP) som styrer forsknings- og utviklingsprosessen.
1. Utvikling av kontrollstrategier
En sentral del av prosjektet er utviklingen av avanserte styringssystemer som integrerer energieffektivitet og inneluftkvalitet (IAQ). Dette innebærer co-simulering med EnergyPlus, CONTAM og Python for å optimalisere ventilasjonsinnstillinger, slik at energi spares samtidig som innendørs luftfuktighet økes om vinteren og eksponering for forurensninger reduseres.
Simuleringer vil bli brukt til å studere varmegjenvinning og omluft, samt avveininger for oppvarming/kjøling for å kontrollere resirkulering mens full kondisjonering opprettholdes med ventilasjon, i tillegg til kombinasjoner av disse. Disse strategiene vil bli testet i to virkelige bygninger (pilotsteder) for å validere deres effektivitet.
2. Prediktiv styring og energifleksibilitet
Dette innebærer analyse av data om ulike forurensninger og integrering av disse innsiktene i regelbaserte prediktive kontroller (RBPC) som dynamisk styrer ventilasjonssystemets energibruk. Målet er å sikre at bygninger kan tilpasse sitt energiforbruk som respons på eksterne faktorer, som perioder med høy etterspørsel fra el-nett, samtidig som høy IAQ opprettholdes.
3. Risikoevaluering og IAQ
En annen viktig del av prosjektet er å vurdere risikoene knyttet til bruk av resirkulert luft. Dette innebærer måling av ulike luftforurensninger, inkludert mikroorganismer og kjemiske forbindelser, både innendørs og i returventilasjonssystemer. Målet er å utvikle en helhetlig forståelse av hvilke forurensninger som må og kan kontrolleres for å sikre at luftresirkulering ikke går på bekostning av helsen til bygningens brukere.
4. Pilotprosjekter og demonstrasjoner
For å validere de teoretiske modellene og simuleringene, utføres fullskala tester i to virkelige bygninger, som kontorbygg, fabrikker eller kulturhus. Disse pilotprosjektene gir verdifulle data som brukes til å finjustere og forbedre kontrollstrategiene før de kan implementeres bredere.
Hva er unikt med prosjektet?
Recirculate IT er et pionerprosjekt som kombinerer energibesparelser med opprettholdelse av høy inneluftkvalitet gjennom smart styring av omluft i ventilasjonssystemer.
Prosjektet har som mål å fylle et kritisk kunnskapshull i dagens forskning ved å dokumentere energisparingspotensialet, samtidig som helserisikoene som kan oppstå ved omluft adresseres. Dette arbeidet kan føre til ikke bare redusert energibruk og lavere klimabelastning, men også forbedret trivsel og helse for bygningenes brukere.
I tillegg til teknologisk utvikling har prosjektet som mål å utdanne fremtidens eksperter innen ventilasjon og inneluftkvalitet ved å involvere studenter i forskningen, og formidle resultatene bredt. Dette inkluderer åpne publikasjoner, seminarer og direkte samarbeid med industripartnere og beslutningstakere for å sikre at kunnskapen blir anvendt og får størst mulig innvirkning på praksis og policy.
Gjennom disse tiltakene håper vi å bane vei for mer energieffektive og helsefremmende bygg som er rustet til å møte fremtidens energikrav og klimautfordringer.
Illustrasjonsfoto: Pixabay