Til hovedinnhold
Norsk English

SecurEL

SecurEL legger til rette for et sikkert, motstandsdyktig og bærekraftig strømnett som sørger for god forsyningssikkerhet og sikrer veien mot et samfunn med netto null klimagassutslipp.

Kontaktperson

En av de viktigste strategiene for å redusere CO2-utslipp og motvirke klimaendringer, er å erstatte bruk av fossile energikilder gjennom akselerert og storskala elektrifisering. Strømnettet er nøkkelen for elektrifisering; det kobler nye fornybare energikilder, som sol og vind, med nytt forbruk, som elektrisk transport og industriprosesser.

Rollen til distribusjonsnettet og nettselskapene vil endre seg på grunn av økt elektrifisering, sektorkobling og samspill med nye aktører, som fleksibilitetsleverandører og lokale energisamfunn. Digitalisering og mer desentralisert energiproduksjon gjør strømnettet til et aktivt system. SecurEL jobber med nye løsninger for å håndtere den økte uforutsigbarheten, kompleksiteten og usikkerheten, i tillegg til å se på hvordan forskrifter og praksiser kan bidra til å håndtere dette. Testing av teknologi og løsninger gjøres i laboratorier og gjennom pilotprosjekter.

Temaene SecurEL jobber med:

  • Forsyningssikkerhet
  • Nettdrift og -utvikling
  • Bedre utnyttelse av kraftsystemet og komponenter og risiko knyttet til dette
  • Samfunnsmessige aspekter og regulatoriske prinsipper

FME SecurEL er delfinansiert gjennom Forskningsrådets program for Forskningssentre for miljøvennlig energi.


 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2025 - 2033

Utforsk fagområdene