Til hovedinnhold
Norsk English

SEQOP – Genetisk vurdering av selektivt avlet Acartia tonsa

Selektiv avl har vist seg å være et lovende verktøy for å øke fekunditet hos hoppekreps. I SEQOP skal SINTEF, NOFIMA og CFEED undersøke om selektivt avlede Acartia tonsa også viser genetiske endringer.

Kontaktperson

Foto av nyklekkede copepod nauplii
Nyklekkede copepod nauplii. Foto: Andreas Hagemann, SINTEF Ocean

CFEED produserer copepodegg for marin larveoppdrettsindustri. Industriell produksjon av copepod er et nytt forretningskonsept som fortsatt er i tidlig fase, og CFEED er til dags dato det eneste operative selskapet som produserer copepod-egg for marin larveoppdrettssektoren over hele verden.

CFEED er ikke bare verdens ledende produsent av copepoder, men har også en unik produktiv stamme av arten Acartia tonsa som har blitt holdt under kontrollerte laboratorieforhold i flere tiår.

Det ble nylig demonstrert i SELCOP-prosjektet at selektiv avl har potensial til å øke eggleggingskapasiteten til kultiverte copepoder betydelig og dermed øke effektiviteten av CFEEDs produksjon.

Resultatene oppnådd ved selektiv avl i SELCOP er helt fenotypiske, ikke genetiske. Vi kan derfor ikke fastslå akkumuleringen av innavl i de utvalgte copepod-linjene. SEQOP vil adressere dette ved å utføre genetisk sekvensering på bevarte prøver fra hver generasjon av avl og evaluere endringen i genetisk mangfold på tvers av avlsprogrammet. 

Hovedmålet med dette kvalifiserende prosjektet er å finne ut om selektiv avl for fenotypiske egenskaper i Acartia tonsa fører til betydelige genetiske endringer i copepod-populasjonen.

Bilde av et copepodegg
Et copepodegg. Foto: Andreas Hagemann, SINTEF Ocean

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2025

Prosjektet finansieres av Regionalt forskningsfond Trøndelag.