Prosjektet SocialFeed bygger på premisset om at eksisterende sosiale bærekraftsstandarder, sertifiseringsordninger og verktøy er fraværende i en nasjonal kontekst. Det er derfor nødvendig å utforme dette for å lokalisere de faktiske sosiale konsekvensene av en kompleks verdikjede, slik som fôrindustrien i Norge er i dag, med både lokal produksjon og stor andel import.
Når det gjelder internasjonale verdikjeder, vil det være viktig å analysere hvordan norsk forbruk av høykvalitetsingredienser påvirker matsikkerhet i andre deler av verden. Samtidig har Norge spilt en viktig rolle i å øke bærekraft i den globale sør.
I prosjektet vil det være tre eksempler: storfe, kylling og laks. Dagens konvensjonelle fôringredienser, samt nye lovende fôringredienser vil evalueres via bruk av metodene Social Life Cycle Assesment, Power Mapping og Product Chain Organization. Dette vil utforme en samling av sosialindikatorer som vil brukes for å måle både positiv og negativ påvirkning, som igjen vil være grunnlag for å vurdere hvorvidt den norske fôrverdikjeden har et «netto positivt sosialt fotavtrykk».
For å oppnå prosjektmålsetningene og frembringe en dybdeanalyse av sosial påvirkning, vil SocialFeed-prosjektet jobbe tett med relevante interessenter for å sikre riktig data og info i sammenstilling av indikatorer. Fôringrediensprodusenter, fôrprodusenter, oppdrettere, NGOs og bransjeorganisasjoner vil være aktivt påkoblet via workshops, intervjuer og piloter for å oppnå et proof of concept.
I tillegg til dette vil det gjøres en analyse av det institusjonelle politiske rammeverket som foreligger for norsk produksjon og handel av fôr, for å utforske potensielle politiske endringer (muligheter) som kan bidra til mer bærekraftige løsninger i fremtiden.
SocialFeed vil bygge grunnlag for sosial bærekraftsmåling opp mot landbruk- og havbruksindustrien i Norge, og dermed tette kunnskapshullene som eksisterer på dette i dag. Sist men ikke minst vil prosjektet opptre som en kommunikasjonsplattform hvor interessenter fra både grønn og blå sektor kan komme sammen og skape en felles forståelse av sosial bærekraft i den norske fôrverdikjeden.