Til hovedinnhold
Norsk English

SymbiForklart: Utforsk industrielle symbioser for en bærekraftig fremtid

Formidling til barn og unge om hvordan industrielle sidestrømmer kan omdannes til næringsrikt fôr ved hjelp av lavtrofiske organismer, og på denne måten være til nytte for samfunnet i stedet for å forurense naturen.

Kontaktperson

Illustrasjon som viser kretsløpet i industriell symbioset.
Oversikt over en industriell symbiose som involverer en fabrikk med CO2-holdig røyk, landbasert fiskeoppdrett som har næringsrikt avløpsvann og slam, mikroalger som omdanner CO2, nitrogen og fosfor til biomasse og en fôrfabrikk som produserer bærekraftig og miljøvennlig fôr til fisk (eller husdyr). Figur laget med Biorender.com.

Lavtrofiske organismer kan spille en viktig rolle i industrielle symbioser, der de kan gjenvinne ressurser og omdanne miljøforurensende stoffer fra norsk industri (som CO₂, nitrogen og fosfor) til næringsrikt fôr til fisk og husdyr.  Gjennom slike prosesser bidrar disse organismene til å redusere utslipp til miljøet og fremme en bærekraftig sirkulærøkonomi. En overgang fra lineær til sirkulær økonomi er nødvendig for å møte klimaendringer og for at Norge skal bli et lavutslippsland innen 2050.

Faggruppen for Lavtrofiske Bioressurser ved SINTEF Ocean utvikler biologiske og teknologiske metoder som sikrer bærekraftig utnyttelse av biobaserte ressurser. Gruppen har gjennom en rekke både pågående og gjennomførte prosjekter vist hvordan industrielle sidestrømmer kan brukes til sirkulærproduksjon av mikroalger, børstemark, tanglopper og sjøpølser. 

I et samarbeid mellom SINTEF Ocean og Vitensenteret i Trondheim skal prosjektpartnerne formidle til barn og ungdom hvordan organismer langt nede i næringskjeden kan spille en nøkkelrolle i å skape en bærekraftig sirkulær bioøkonomi.

Forskningen vil formidles gjennom tre tiltak som innebærer:

  1. Formidling av prosjektet gjennom SINTEF Oceans og Vitensenterets kanaler og aktuelle nettsider for forskningsformidlingen i seg selv og for å trekke besøkende til aktivitetene på Vitensenteret.
  2. Undervisningsopplegg og foredrag for elever som er relevante for skolenes kompetansemål innen biologi, naturfag og kjemi;
  3. Aktiviteter rettet mot barnefamilier i Vitensenterets interaktive utstilling hvor familier får møte forskere og se de lavtrofiske organismene som inngår i prosjektet.

Gjennom disse formidlingstiltakene vil vi vise hvordan gjenbruk av ressurser kan være til nytte for samfunnet i stedet for å føre til forurensing av naturen.

Nøkkelinfo

Samarbeidspartner:

Prosjektvarighet

2025 - 2025