Til hovedinnhold
Norsk English

WaterSafe - Biosikkerhetsprinsipper og vanndesinfeksjon i akvakulturnæringen

I det FHF-finansierte prosjektet WaterSafe er hovedmålet å bedre biosikkerheten i akvakulturnæringen uavhengig av driftsform.

Kontaktpersoner

Etablering av en felles standard for å ivareta og bedre biosikkerhet i akvakulturnæringen er anbefalt. I dag foregår det en diversifisering av produksjonsformer og produksjonsstrategier i laksenæringen, inkludert nedsenkede anlegg, semiukkede anlegg, fysisk lukkede anlegg i sjø og landbaserte anlegg.

Havbruk til havs utfordrer biosikkerheten

Det planlegges også for havbruksaktivitet til havs. Dette utfordrer biosikkerheten. Det er behov for å forstå hvordan endringene vil påvirke biosikkerhet i næringen, og å etablere standardisert verktøy for å kunne overvåke og opprettholde god biosikkerhet. Vannbehandling, lokalisering av anlegg i sjø, og plassering av innløp og utløp er avgjørende for å hindre både introduksjon og spredning av smittestoffer.

I WaterSafe vil vi kartlegge hvordan endringer i driftsformer påvirker tiltak, rutiner og biosikkerhet i laksenæringen og sammenstille eksisterende kunnskap om vannbehandling/desinfeksjon. Vi vil også utvikle nye metoder for en mer robust kontroll av desinfeksjonseffekt, og gi anbefalinger om prioriterte biosikkerhetstiltak som kan benyttes uavhengig av teknologi og produksjonsstrategi. 

Mål

Hovedmålet i WaterSafe er å bedre biosikkerheten gjennom å foreslå prinsipper, tiltak og rutiner som sikrer god biosikkerhet uavhengig av driftsform, og å utvikle bedre metoder for å evaluere effekten av vanndesinfeksjon.

Delmål:

1: Kartlegge hvordan endringer og økt diversitet i produksjonsstrategier og produksjonsformer påvirker etablerte biosikkerhetsprinsipper, med spesielt fokus på tiltak og rutiner i laksenæringa. 

2: Sammenstille kunnskap, historiske data og praktiske erfaringer rundt vannbehandling, og aktuelle desinfeksjonsmetoder i landbaserte anlegg, og brønnbåter og evaluere dagens grenseverdier, effekttid, samt analysemetoder. 

3: Utvikle, validere og foreslå mer standardiserte metoder for prøvetaking, analyse og vurdering av effekt av desinfeksjon av vann i akvakultur. 

4: Vurdere behov og foreslå prinsipper, tiltak og rutiner som sikrer god biosikkerhet, mest mulig uavhengig av produksjonsform, teknologi eller strategi.

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2027

Prosjektet ledes av Veterinærinstituttet. Deltakere i prosjektet er SINTEF Ocean, SINTEF Community, NIVA, Åkerblå, NCE Aquaculture og Veterinærinstituttet.

Utforsk fagområdene