
FME ZeMe
FME ZeMe utvikler den nødvendige kunnskapen og teknologiene for at den norske metallurgiske industrien skal kunne oppnå klimanøytralitet innen 2050.
FME ZeMe utvikler den nødvendige kunnskapen og teknologiene for at den norske metallurgiske industrien skal kunne oppnå klimanøytralitet innen 2050.
I Mecalo prosjektet skal hydrogen brukes til å konvertere CO2-utslipp fra metallproduksjon til en råvare som kan returneres til verdikjeden. Slik kan produksjon av de kritiske råvarene silisium og mangan gjøres CO2-nøytralt, og uten fossilt kull og...
Prosjektet IRIS vil føre til en forbedret prosess for oppløsning og raffinering av Ir, Ru og andre platinagruppemetaller fra eksisterende og potensielt voksende avfall strømmer, dvs. PEM-elektrolysører.
Prosjektet har som mål å utvikle og demonstrere metoder for robust online prøvetaking, modellering og prediksjon av tungmetallutslipp knyttet til støv fra aluminiumindustrien.
BioMet vil gi kunnskapen som trengs for å redusere fossile CO2-utslipp fra norsk ferrolegering og Si-produksjon industri med 40 % innen 2030 ved å erstatte fossilt karbon med biokarbon.
For å oppnå Europas klimanøytrale mål er vi avhengige av vår evne til å utvikle rene energi- og mobilitetsløsninger på den mest bærekraftige måten.
ZeSiM vil eliminere CO2-utslippene fra silisium, mangan og ferrolegeringsindustri ved å erstatte karbonkilder med fornybar energi på den best tenkelige måten: elektrolyse.
TappingMate er en robot for et av verdens farligste industrimiljøer: tappesonen der flytende metall på over 1600 °C strømmer fra store smelteovner. Roboten fra MOMEK skal bidra til å gjøre norske smelteverk tryggere og mer effektive.
FIREFLY-prosjektet støtter bærekraftig utvikling av katalysatorbaserte kjemiske industri mot deres elektrifisering og reduksjon av deres avhengighet av metallimport og fossil energi bruk.
Strukturell pålitelig flytende offshore pv-løsning som integrerer sirkulær flytende bølgebryter i betong
For å oppnå Europas klimanøytrale mål er vi avhenge av vår evne til å utvikle rene energi- og mobilitetsløsninger på den mest bærekraftige måten.
REVEAL prosjektet skal utvikle en ny teknisk løsning for lagring av store mengder energi, med en energilagringstetthet på over 15 MWh/m3. Dette vil bidra til lavkostnad produksjon av varme og elektrisitet om vinteren.
AluGreen skal skape sirkulære aluminiumsprodukter basert på brukt aluminium og fornybar energi.
LEAn-prosjektet skal utvikle katalytiske belegg basert på rimelige og lett tilgjengelige komponenter, og som i tillegg reduserer metallindustriens behov for energi.
Avansert teknologi for gjenvinning og resirkulering av sekundære råmaterialer fra kasserte (end-of-life) solcellemoduler
Målet med prosjektet er å fjerne et avfallsproblem og samtidig skape produkter med verdi, demonstrert på pilotskala. Prosjektet utforsker også sirkularitet i kvantifisering av bærekraft.
Prosjektet BioCoke4FAI har som mål å utvikle en innovativ og økonomisk levedyktig teknologi for biokoksproduksjon for ferrolegeringsindustrien.
Bilprodusenter bruker i stadig større grad lettvekts aluminiumstrukturer for å redusere miljøpåvirkning i en bils levetid (drivstoff-/strømforbuk) samt muliggjøre vekt av for tunge batterier i elektriske biler.
Målet til RecirkIrRu-prosjektet vil være å demonstrere innovativ, effektiv og miljøvennlig utvinning av verdifulle iridium (Ir) og ruthenium (Ru) fra avfall til verdifulle mellomprodukter slik at de kan brukes av K.A. Rasmussen til videre...
Prosjektet skal utvikle et digitalt rammeverk for temperaturregulering i ekstrudering av aluminium. Dette vil innbefatte modellering av prosess og digitale tvillinger som vekselvirker med temperatursensorer for å optimalisere prosessen
FurnAl-prosjektet skal utvikle numeriske modeller og teknologi for overvåkning av smelteovner i aluminiumsstøperi. Dette inkluderer detaljerte modeller for smelteovnsprosessen og utvikling av digitale tvillinger, koblet opp mot online overvåkning av...