
Greening the Fleet
Greening the Fleet (Greenfleet) skal analysere utfordringer og muligheter ved overgangen fra fossilt brennstoff til lavutslipps energiteknologi i skipsfarten.
Greening the Fleet (Greenfleet) skal analysere utfordringer og muligheter ved overgangen fra fossilt brennstoff til lavutslipps energiteknologi i skipsfarten.
Det Nordiske kraftmarkedet er i utvikling både når det gjelder teknologiske løsninger og markedsstrukturer.
Kraftnettsoperatører opererer og vedlikeholder en økende mengde kritisk infrastruktur, inkludert trafostasjoner. SINTEF har utviklet metoder for autonome droner som i fremtiden kan bidra til effektiv forvaltning av slik infrastruktur.
Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) har utviklet løsninger som bidrar til at nullutslippssamfunnet realiseres.
Nye løsninger for bruk av faseendringsmaterialer for effektiv lagring av termisk energi
Prosjektet "Solar Fueled Electric Maritime Mobility" ønsker å demonstrere mulighetene og de sosiale, økonomiske og miljømessige fordelene med solenergi knyttet til elektrisk båttransport i Tunisia og regionen rundt.
SuperSmart-prosjektet har som mål å oppnå viktige miljøfordeler gjennom rask implementering av effektive varme- og kuldesystemer, i tillegg til å sørge for betydelige økonomiske fordeler gjennom redusert energibruk i hele den europeiske...
Prosjektet vil følge nye veier mot å forbedre de katalystiske egenskapene til materialer i keramiske brenselceller, elektrolysører og gasseparasjonsmembraner gjennom design av materialer med nanostrukturerte overflater og tynne filmer samt nye...
Hovedmålet med LORCENIS-prosjektet er å utvikle forsterket betong med levertidsforlengelse. Betongen er tenkt brukt i infrastruktur og konstruksjoner innen energimarkedet, og i konstruksjoner under ekstreme driftsforhold.
Den stadig økende utviklingen i SmartGrid-løsninger muliggjør målsettingen om et bærekraftig og pålitelig/robust energisystem. Nye reguleringer og direktiver for forsyningssikkerhet, nye markedsløsninger, kombinert med EU's 20-20-20-mål, har bidratt...
Offshore Vindkraft integrert med Isolerte Kraftsystemer på Olje og gassinstallasjoner
SET-Nav har som mål å tilby beslutningstøtte til Europas energisektor og dermed fremme utviklingen av gode teknologiporteføljer for å oppnå bærekraftig og effektiv energiforsyning. Prosjektet bygger på tre grunnpilarer: bred og faglig avansert...
FerroCool er eit eksperimentelt forskningsprosjekt som vil undersøke varmeovergang i ferrofluider. Det er et skritt i retningen mot å realisere et nyskapende, effektivt og pålitelig kjølekonsept som bruker magnetiske nanofluider.
"Nettforvaltning med storskala utnyttelse av data" (SAMBA) er et treårig FoU-prosjekt som skal gi bedre beslutningsunderlag og prosesser for anleggsforvaltning i Statnett.
Samfunnet er kritisk avhengig av en tilfredsstillende forsyningssikkerhet for elektrisitet, og dette stiller krav til hvordan kraftsystemet planlegges og driftes.
Prosjektet har som hovedmålsetning å frembringe metodikk for optimalt valg av energilagringssystem for kraft- og fremdriftssystemer på skip.
Optimal levetidsutnyttelse av vannkraftanlegg basert på overvåking av teknisk tilstand og risiko
Målet med prosjektet RICAS2020 er å utvikle et innovativt designkonsept for bygging av en Underjordisk Forskningsinfrastruktur med fokus på utvikling av teknologier for lagring av store mengder "grønn" energi. I prosjektet vil vi konsentrere oss om...
Snøforhold er en viktig faktor klimatisk, for dyr og planter og for samfunnet. I Norge faller en tredjedel av nedbøren som snø, og den er viktig av økonomiske årsaker (vannkraft), for samfunnets infrastruktur (transport, dimensjonering av bygninger...
ERIGrid – Europeisk forskningsinfrastruktur som skal støtte teknologiutvikling, validering og rulle ut prosjekt innenn området SmartGrid
Dette prosjektet søker å utvikle kunnskap om hvordan vannkraftprodusenter bør by i spot ("day-ahead") som ett av flere markeder i en sekvens.