Gevinster av dronebruk
Dette prosjektet skal identifisere aktører som ønsker å bli med på et fremtidig innovasjonsprosjekt, og estimere sannsynlige gevinster av dronebruk i kommunal helse- og omsorgstjeneste.
De kommunale helse- og omsorgstjenestene er under press fra en aldrende befolkning, og opplever knapphet på helsefaglig personell, inkludert sykepleiere, helsefagarbeidere og leger. Spredt bosetting og lange avstander i distriktskommunene medfører at mange ansatte i omsorgstjenestene bruker en vesentlig del av sin arbeidsdag i bil. Bilkjøring er en oppgave hvor de ikke får brukt sin spesialkompetanse og er derfor en oppgave som bør minimeres, elimineres eller settes ut til andre, i tråd med anbefalingene i NOU 2023:4 Tid for handling.
Alternativ til bilkjøring
Droner er foreslått som et alternativ til bilkjøring, men det trengs mer kunnskap om når og hvordan et slikt verktøy bør tas i bruk. Transport av blodprøver, covid-tester, mat og hjertestartere er alt testet i norske og svenske kommuner, og resultatene viser at man må jobbe mer med utforming av tjenestene for at gevinstpotensialet skal realiseres. Teknologien og reguleringen av luftrommet er i rask utvikling og det kommer stadig nye dronemodeller. Det gjør at det er store forhåpninger om at dronetransport vil bli en realitet i nær fremtid.