Prosjektet vil vurdere nytteverdier ved ulik bruk, lokalisering og eierskap av energilager, teknisk integrering i distribusjonsnettet og forretningsmodell/reguleringsmodell, der rammevilkår, forskrifter og økonomisk regulering vil være viktige brikker.
Rapport: Veileder for kost/nytte‐vurderinger ved integrasjon av batteri i distribusjonsnettet
Elektriske energilager er trukket frem som den fremtidige 4. pilaren i energisystemet, der produksjon, overføring og forbruk utgjør de tre andre. Gjennom planlagte demoaktiviteter med ulik bruk av energilager, vil IntegER-prosjektet undersøke muligheter og utfordringer knyttet til energilager i distribusjonsnettet. Prosjektet ønsker å finne ut om elektriske energilager kan bli en realitet i Norge, og hvordan dette eventuelt bør realiseres. Det ligger både tekniske og regulatoriske utfordringer i dette, og nettselskap har behov for å avklare både hvem som kan eller bør eie og drifte større energilager og hvordan nettselskap kan håndtere energilager - både lokalisert hos kunder i eget distribusjonsnett og som en selvstendig komponent i nettet.
Prosjektets overordna målsetting er å bidra med ny kunnskap som muliggjør at energilager kan utnyttes og integreres i norske distribusjonsnett. Dette skal oppnås gjennom følgende delmål:
- Beskrive eksisterende kunnskap, erfaringer og bruksområde knyttet til energilager i distribusjonsnettet
- Evaluere alternative forretningsmodeller ved bruk av energilager, gitt gjeldende rammebetingelser og regelverk og eventuelle behov for tilpasninger i disse
- Demonstrere og verifisere bruk og integrasjon av energilager i norske distribusjonsnett
- Evaluere kost/nytte for involverte aktører, basert på erfaringer fra demonstrasjonsaktiviteter
- Etablere en metodikk/veileder for hvordan energilager kan utnyttes og integreres i norske distribusjonsnett
Partnere:
Prosjektansvarlig: Skagerak Nett AS
Nettselskap:
- Agder Energi Nett AS
- BKK Nett
- Eidsiva Nett
- Hafslund Nett
- Helgelandskraft
- Lyse
- NTE
- EnergiNorge AS
- SmartGrid‐senter
- NVE
Dette er et Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN), finansiert av Norges Forskningsråd under ENERGIX-programmet.
Formålet med IPN-prosjekter er å utløse FoU-aktivitet i næringslivet som spesielt bidrar til innovasjon og bærekraftig verdiskaping.