SINTEF Ocean har satt i gang et arbeid for å opprette et kompetanseforum for krevende fartøysoperasjoner.
Fokus og oppbygging
Hovedfokus for arbeidet i Kompetansesenteret er bedre tilbakeføring av operasjonell erfaring til forskning/utdanningsmiljø og industri som arbeider for risikoreduksjon ved gjennomføring av krevende fartøysoperasjoner.
SINTEF Ocean tok i 2018 initiativ til å opprette et kompetanseforum for krevende fartøysoperasjoner. Innledningsvis ble Institutt for marin teknikk (NTNU), Kongsberg Maritime Training & Advisory, Trondheim Havn og Norconsult med i en arbeidsgruppe for forumet. I 2020 ble ScanBio med i arbeidsgruppen.
Forumet har i perioden 2018-2020 blitt gjennomført som et prøveprosjekt for å avklare interessen for et slikt forum, og hvilke temaer er aktuelle for forumet å ta opp. Basert på positive erfaringer i prøveperioden, vil forumet bli videreført med SINTEF Ocean som leder for arbeidsgruppen. Arbeidsgruppen vil samarbeide med sentrale maritime aktører for å skape interessante forummøter, både fysiske og elektroniske.
Temaområder
Fellesnevneren for tema som tas opp er krevende fartøysoperasjoner. Noe er felles for alle typer fartøy, mens de enkelte fartøystypene kan ha spesifikke utfordringer knyttet til operasjoner innenfor geografisk avgrensede områder eller knyttet til spesielle typer arbeidsoppgaver.
Aktuelle tema kan være:
- Skipsdesign og manøverkarakteristikker
- Dokumentasjon av manøveregenskaper (IMO krav og selskapsspesifikke krav)
- Operasjonelle utfordringer for forskjellige fartøystyper
- Passasjerfartøy (fra mindre hurtigbåter via ferger til større cruiseskip)
- Andre handelsfartøy (fra mindre kystfraktfartøy til store bulk/gass/containerskip)
- Offshorefartøy
- Fiske– og havbruksfartøy (innledningsvis for– og brønnbåter)
- Slepebåter (havslep og nødslep)
Aktiviteter fremover vil legges ut under arrangementer
Kompetansesenterets deltagere: