Sammendrag
Hovedmålet med dette delprosjektet var å undersøke og dokumentere hvordan kvaliteten på Atlantisk torsk (Gadus morhua) blir påvirket av tilgang på for. Fire grupper torsk ble sammenlignet; Gruppe 1 - foret i 12 uker frem til slakting; Gruppe 2 - sultet i 12 uker frem til slakting; Gruppe 3 - sultet i 16 uker frem til slakting; Gruppe 4 - sultet i 12 uker for deretter å bli foret i 4 uker frem til slakting. Før analyse var fisken lagret på kjølerom (<4°C) 4 dager etter slakting. I tillegg til relevante slaktedata ble en rekke kvalitetsparametere målt på hel fisk og i filet: pH, vannbindingsevne, drypptap, vanninnhold, filetspalting. Quality index method (QIM) på hel fisk og filet, farge på filet og skinn (maskinsyn) og teksturegenskaper. Det var signifikante forskjeller mellom gruppene på nesten alle de målte parameterne. Torsk som var foret frem til slakting (Gruppe 1 og 4) hadde høyere K-faktor, høyere leverindeks, lavere muskel-pH og bløtere filet enn sultet torsk (Gruppe 2 og 3). I tillegg var det ulike forskjeller mellom gruppene både mht. vannbindingsevne, vanninnhold, drypptap, filetspalting, QIM og farge. Ut i fra de målingene som er gjort her tåler torsken en sultetid på 12 uker uten at det får negative konsekvenser for kvaliteten.