Sammendrag
Ulike tørkeforsøk for klippfisk ble gjennomført, og påvirkningen råmaterialet brukt
for saltfiskproduksjon (fryst/tint i forhold til fersk) har på tørkehastigheten ble
vurdert.
Ved å bruke fryst og tint råmateriale ble tørkeraten redusert sammenlignet med
bruk av ferske råmaterialer. Tørketiden ved bruk av fryst og tint råmateriale økte
med omtrent 30 % sammenlignet med ferske råmaterialer.
Innholdet av vannløselig protein var stabil (≈ 2 %) for alle råmaterialene og lagene
som ble undersøkt, og det kunne ikke trekkes noen konklusjon mellom tørkerate og
mengden vannløselig protein.
Saltkonsentrasjonen i overflatelaget av den fryste og tinte klippfisken var 5
prosentpoeng høyere enn i klippfisken produsert fra ferske råvarer. Denne
saltkonsentrasjonen i overflatelaget er sannsynligvis årsaken til at tørketiden økte,
og bør inkluderes i framtidige undersøkelser.
for saltfiskproduksjon (fryst/tint i forhold til fersk) har på tørkehastigheten ble
vurdert.
Ved å bruke fryst og tint råmateriale ble tørkeraten redusert sammenlignet med
bruk av ferske råmaterialer. Tørketiden ved bruk av fryst og tint råmateriale økte
med omtrent 30 % sammenlignet med ferske råmaterialer.
Innholdet av vannløselig protein var stabil (≈ 2 %) for alle råmaterialene og lagene
som ble undersøkt, og det kunne ikke trekkes noen konklusjon mellom tørkerate og
mengden vannløselig protein.
Saltkonsentrasjonen i overflatelaget av den fryste og tinte klippfisken var 5
prosentpoeng høyere enn i klippfisken produsert fra ferske råvarer. Denne
saltkonsentrasjonen i overflatelaget er sannsynligvis årsaken til at tørketiden økte,
og bør inkluderes i framtidige undersøkelser.