Til hovedinnhold
Norsk English

Pelagisk kvalitet – fra hav til fat - Delrapport II: Tokt med M/S Traal (tråler) etter NVG sild, oktober 2003 - åpen

Sammendrag

Hensikten med toktet var å etablere status for kvalitet på NVG sild fanget med trål. Gjennom kvalitetsmålinger, avdekke hvor og i hvilke deler av fangstprosessen og ombordhåndteringen den største kvalitetsforringelsen skjedde. Det ble foretatt en gjennomgang av fangstsituasjonen og logistikk om bord for å påpeke gode og mindre bra løsninger i forhold til fiskens
kvalitet. Her er et utvalg av resultatene som ble funnet:
 Kjølekjeden var godt ivaretatt på sildeturen 10. til 15. oktober 2003.
 Hvordan trålredskapet blir håndtert har vesentlig betydning for fiskens kvalitet: Lang tauetid og store fiskemengder
fører til større andel fisk med fangstskader.
 Silekassen på M/S Traal bærer preg av flere ombygginger og spesielt total løftehøyde for fisken kan reduseres ved
endring av arrangement. Generelt kan nytenkning vedrørende intern logistikk av fisk vurderes ved ny- eller ombygging.
 Alle fiskene som ble tatt om bord var død ved ombordtaking.
 All fisk var i rigor 3 timer etter fangst, noe som betyr at fisken ble totalt utmattet under fangst.
 Første sild som ble tatt rett fra nota hadde signifikant høyere pH enn sild fra de andre gruppene.
 Siste fisk tatt rett fra nota og siste fisk tatt etter pumping hadde en noe større andel av redskapsmerker enn fisk fra de
andre gruppene. Disse resultatene indikerer at redskapsskadene oppstår først og fremst i nota, og ikke nødvendigvis om bord.
 Oksidasjon: Peroksidtallet varierte mellom 2,6 til 4,1 mEq O2/kg. Dette er under grenseverdiene for marine oljer som
ligger på 5 mEq O2/kg.
Les publikasjonen

Kategori

Rapport

Språk

Norsk

Forfatter(e)

  • Hanne Digre
  • Snorre Angell
  • Marit Sandbakk

Institusjon(er)

  • SINTEF Ocean / Fiskeri og ny biomarin industri
  • Ukjent

År

2004

Forlag

SINTEF Fiskeri og Havbruk

ISBN

978-82-14-06011-9

Vis denne publikasjonen hos Cristin