Til hovedinnhold
Norsk English

Norsk marin ingrediensindustri Struktur, økonomi og utviklingstrekk 2007 - 2013

Sammendrag

Omsetningstallene for norsk marin ingrediensindustri viser rekordhøy total omsetning i 2013. Brutto omsetning passerte 8,5 Mrd. kroner i 2013. Industrien samlet har ikke lenger samme veksttakt som i årene 2007 - 2010.
Fortsatt dominerer marine oljer til human helsekost både omsetning og netto verdiskaping, men vokser ikke som tidligere undersøkelser har vist. Ett selskap- Pronova
Biopharma - posisjonert med produkter til farmasøytisk anvendelse, utgj¢r ca.50 % av omsetningen i denne sektoren. Prosessering av ferskt restråstoff fra laks vokser fortsatt og har passert 0,5 mrd. i årlig omsetning. God inntjening for de lengst etablerte akt¢rene.
Basis anvendelse av marint restråstoff, ensilasjebasert foredling og tradisjonell mel-og oljeproduksjon viser stabilt god inntjening, men varierer en del pga. svingningene i tilførsler fra fiskerinæringen.
Krill-olje har hatt et gjennomslag i markedet. Både omsetning og ikke minst inntjeningen har økt betydelig de to siste år. Fortsatt er det store kvantum marint restråstoff som ikke blir utnyttet. Dette, sammen med fortsatt produktutvikling i industrien gir et betydelig potensial for videre vekst.
Les publikasjonen

Kategori

Rapport

Språk

Norsk

Forfatter(e)

  • Roger Richardsen

Institusjon(er)

  • SINTEF Ocean / Fiskeri og ny biomarin industri

År

2014

Forlag

SINTEF Fiskeri og havbruk

ISBN

978-82-14-05771-3

Vis denne publikasjonen hos Cristin