Til hovedinnhold
Norsk English

Teknologibehov for lønnsom bearbeiding av fryst hvitfisk i norsk fiskeindustri Teknologisk status og teknologibehov i norsk fiskeflåte og hvitfiskindustri, råstoffkvalitet og nye produkter

Sammendrag

Produktmulighetene for mye av den fisken som fryses om bord i norske fiskefartøyer begrenses på grunn av redusert kvalitet på råstoffet. Denne fisken går derfor til Asia for
arbeidskraftsintensiv produksjon av dobbeltfryste produkter i lavprissegmenter. Prisforskjeller for ombordfryst fisk viser imidlertid at markedet er villig til å betale vesentlig mer for den ombordfryste fisken hvis kvaliteten er bedre/kan garanteres.
Klarer hele flåteleddet å levere topp kvalitet på ombordfryst fisk vil norsk fiskeindustri få tilgang
til større kvanta av høykvalitets ombordfryst råstoff. Dette vil gi flere produktmuligheter, større
fleksibilitetsproduksjonen og muliggjøre teknologi- og produktutvikling. Samtidig vil fiskeindustrien i langt større grad bli leveringsdyktig til godt betalte og sterkt voksende markeder som for eksempel sushi/sashimi markedet.
Høy grad av automatisering er en forutsetning for lønnsom drift i fiskeindustrien. Beinfjerning ryggbein) og trimming er svært arbeidskrevende operasjoner og bør automatiseres. Fremtidens produksjonslinjer må ha fleksibilitet i forhold til varierende råstoff og produkt. Vi mener det er et
stort potensiale i Norge for lønnsom bearbeiding av fryst hvitfisk i en kompetanse- og teknologibasert fiskeindustri
Les publikasjonen

Kategori

Rapport

Språk

Norsk

Forfatter(e)

Institusjon(er)

  • SINTEF Ocean / Fiskeri og ny biomarin industri
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

År

2012

Forlag

SINTEF Fiskeri og havbruk

ISBN

978-82-14-05441-5

Vis denne publikasjonen hos Cristin